Теменужка Петкова: България ще строи отклонение от „Турски поток“

Трябва да имаме газ до хъб "Балкан"

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

"България ще строи отклонение от газопровода Турски поток, което да доведе руски газ до хъб Балкан. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарния тест е проведен и е ангажиран на 100% както входния така и изходния капацитет на тръбата.

„Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация“.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от Дженеръл електрик.

„Всичко това, което предстои да се случи в рамките на процедурата, ще покаже доколко този интерес е реален и доколко проектът ще има своята икономическа реализация и жизнеспособност. Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания, да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата".