Тече битка за бъдещия ни посланик в Москва – Бойко Коцев или прозападен претендент?

Дипломати скандализирани от самоволни пиарски изяви на представителя ни в руската държава

Лавров и Коцев на славянската закуска

Лавров и Коцев на славянската закуска

Във Външно министерство  тече поредната треска за нови посланически мандати и назначения. Всъщност служебното правителство на проф. Герджиков, което реално бе контролирано от президента Румен Радев, имаше  сериозни апетити да  изпрати свои хора като нови посланици в стратегически за България и света зони. Много от  тайно спряганите имена бяха номенклатури и чекисти, а осветянаването на задкулисните намерения в медиите осуети амбициите им. 

За удължаване на посланическия си мандат работи усърдно от няколко месеца и първият ни дипломат в Москва Бойко Коцев. Той демонстрира изключителна активност, опитвайки се да се хареса на руските другари, но без да съблюдава правилата и интересите на Външно министерство, коментират в дипломатическите среди. Последната  му солова акция направо е скандализирала родната дипломация. 

Само преди седмица агенция „Фокус“ разпространи факта, че в българското посолство в Москва на 27 септември се е провела работна закуска с първите дипломати от славянските държави -  Македония, Полша, Сърбия, Словакия, Словения, Хърватия, Черна гора, Чехия и временно управляващите посолствата на Беларус, Босна и Херцеговина и Украйна. Специален гост на нея се оказва външният министър на Русия Сегрей Лавров, придружаван от цяла кохорта високопоставени кремълски служители - първият заместник-министър на външните работи Владимир Титов, статс-секретарят и заместник-министър Григорий Карасин, заместник-министърът Алексей Мешков, директорите на департаменти на МВнР на РФ. Целта формално е укрепване на дипломатическите и приятелските отношения между славянските държави, но реално това е 

активно мероприятие на руската дипломация,

осъществено с посредничеството на български троянски кон. За дипломатите от кариерата е ясно, че без присъствието на Лавров тази среща едва ли щеше да има някакво значение и едва ли някой щеше да уважи домакина на спорната славянофилска седянка. Но първият дипломат на голяма държава като Русия веднага променя съдържанието и смисъла на инициативата. Лавров естествено използва славянската закуска, за да убеди присъстващите, че културните, историческите и духовните фактори без съмнение обединяват всичките  тези държави, а Русия като стожер на славянството е готова да развива конструктивни отношения с всяка от тях.

Същият ден паралелно в София знаково се провежда XIII-та Международна конференция "Тероризъм и електронни медии", финансирана от Русия, с масирано присъствие на лица от руските специални служби и български политици, анализатори и журналисти русофили. Иронично конференцията бе обявена от родни наблюдатели като необявена шпионска среща за руско ползване.

Но да се върнем към Москва и славянскта закуска. Точно темата за панславянството и православието е един от реперите на кремълската политика, прокламирана от Александър Дугин. Твърде спорен е въпросът какво търси България в тази компания, след като последните антропологически и генеологични проучвания ясно сочат, че най-слаба е връзката ни със славянския род. Русия, обаче, а по-късно и Съветите упорито ни налагат от 140 години славянския наморник. Погледнато антропологически и посланик Коцев едва ли е най-добрият пример за потомък на славянин, но това също е друга тема. 

Българският проблем

в тази закуска е, че във Външно никой не е знаел предварително за нея. Дори външния министър Захариева, а това е груба дипломатическа и външнополитическа грешка. Това сочат проверките, които Faktor.bg успя да направи чрез свои източници. Нещо повече научили са от информацията във „Фокус“, която посолството самосиндикално си е пуснало като реклама в агенцията. Часове след като бе публикувана във „Фокус“, на сайта на МВнР, а и на сайта на дипломатическото ни представителството в Москва нямаше и дума за славянската закуска, предвождана от Сергей Лавров. В коридорите на Външно отдавна се говори, че посланикът ни в Москва и екипът му си действат самосиндикално, без да се съобразяват с правилата на министерството в България. Няма друго родно посолство в чужбина, което да се държи като отделна губерния и да не съгласува инициативите и медийните си изяви с центъра в България. По същия нерегламентиран начин Бойко Коцев раздава от години на изявени руснаци оличието „Самарски кръст“, което е на частна русофилска фондация. Освен, че така се превръща в представител на частни интереси, първият ни дипломат лично подписвал и подпечатвал с печата на посолството удостоверението за наградата, твърди в свое разследване (виж ТУК) журналистът от „Свободна Европа“ Константин Мишев, който от дълги години живее в Ню Йорк. Самоволно Коцев обявява в Русия литературни конкурси (виж ТУК), както и раздава интервюта, без да са съгласувани със София. Последната му изява е от преди три седмици. В издание на московските библиотекари (вероятно аналогията с нашите не е случайна, вижТУК), Коцев говори по политически теми, но само от името на посолството, без да  обелва и дума за Външно министерство, сякаш то не съществува. Източници от Нова ТВ пък подозират, че и с негово съдействие и посредничество е осъществено и скандалното интервю от две част с идеолога на путинизма Александър Дугин. То бе излъчено от медията през последните две съботи, а  панславянството се използва като една от основните опорки на руската хибридна война, за промиване на „братски“ мозъци.

Целта на цялата тази еднолична пиар кампания на Коцев е вереятно да си осигури

удължаване на мандата,

тъй като договорът му изтича следващия месец, коментират запознати. Стратегическата задача е да запази първия дипломатически пост и да докара следващата година през март Путин в България – точно по време на българското председателство на ЕС. Смята се, че заслугата за това ще е и негова. Въпреки поканата на Румен Радев, посредничеството за тази визита се осъществява от Коцев, а за нея той работи неофициално доста преди настоящия президент да влезе на „Дондуков“2.

За нов мандат на Бойко Коцев са се ангажирали и доста родни политици. Наши източници твърдят, че през последния уикенд в Москва с тази цел е бил и Румен Петков от АБВ. В неделната вечер е трябвало да има вечеря с Коцев в неформална среда. Петков е натоварен с мисия да активира руските си другари, да окажат въздействие на София за оставането на Бойко Коцев в Москва. Няма съмнение, че за настоящия ни посланик твърдо ще се застъпят и Румен Радев, и БСП. Естествено Външно министерство има доста лесен механизъм за реакция. Коцев е със срочен договор, когато му изтече, той спира да представлява Външно. Могат да действат и без Радев – просто го прибират в София, коментира ситуацията дипломат от кариерата.

„Кариерата на Бойко Коцев във висшите етажи на властта започва с иването на Царя – става зам. министър в МВР, отговарящ за евроинтеграцията. Тройната коалиция го изстрелва в  Брюксел да представлява България. Тогава вероятно е имало политическо доверие към него. Въпреки тежкото комунистическо наследство в биографията му, са приели, че е преоценил политическите реалности и е осъзнал провала на световния комунизъм, че е претърпял промяна и катарзис. Посланическата му кариера в Москва обаче опровергава това“, казва в свой коментар журналистът Константин Мишев от Ню Йорк.  „Под скъпия европейски костюм Коцев е запазил руската ватенка и по причини, които само той знае, не иска да се раздели с нея. При посещение в Самара през 2016 г. Коцев първи поиска да отпаднат санкциите срещу Русия, а новината бе тиражирана от РИА „Новости“.

ria_novosti.jpg

По-късно посолството ни в Москва опроверга това изявление, но от руската агенция не се разграничиха от информацията си. Никога Коцев ясно не е осъдил анексията на Крим и нахлуването в Донбас и Дноцек, въпреки различната политика и официална позиция на българската държава. Разбираемо е защо сега за неговото оставане в Москва ще има истинска битка – този посланик е много удобен за руските интереси, но едва ли е полезен за българските. Отговорността е на Външно министерство и правителството - кого ще номинират за поста. Ако оставят Коцев, правят 

ревернас на Кремъл и на путинистите в България

А това е лош знак за партньорите от ЕС и НАТО. Коцев е човек от старата школа, а след двете добри попадения във Външно – Даниел Митов и  Екатерина Захариева, е направо скандално, ако  дипломат с такъв профил получи удължаване на мандата. Но ако България предложи ново лице, което демонстрира и отстоява натовските и европейските приоритети на страната, това неминуемо ще бъде доказателство, че оставаме лоялен партньор на Запада, а не слуги на Кремъл, както ни приемат. Прозападен дипломат ще бъде полезен и за бъдещите отношения с Русия. Тя няма да остане още дълго в ръцете на Путин, текат необратими процеси, а България трябва да бъде адекватна за тях. Кандидатурата на бъдещия посланик  в Москва ще бъде голямо изпитание за властта преди европейското ни председателство.  Външно официално мълчи по тази гореща тема, но в дипломатическите среди дори и зад океана тя се коментира основателно“, завършва коментара си Константин Мишев.

За Бойко Коцев се съдържа любопитна информация и в масивите на американските служби, която в България също не е тайна. В секретна дипломатическа шифрограма, изпратена от посланика на САЩ в София Байърли през 2007 г., но публикувана от  Wikileaks  ясно се казва, че е малко вероятно Коцев да подобри реномето на България в ЕС (виж ТУК). Обрисуван е като 

бюрократ, кариерист с византийски похвати

Пак в тази шифрограма се напомня, че като зам. министър на МВР е провалил важен съвместен проект със САЩ. Изключително лоялен и верен е на социалистическия политик Румен Петков, а името му се спряга и като таен юридически съветник на убит бос от боречската групировка СИК. Не е спестен и фактът, че баща му - Васил Коцев, е най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България и твърде вероятно е участвал в ликвидирането на писателя Георги Марков в Лондон през 1978 г. В годините на комунизма Коцев е карал и школа в КГБ.

Така обрисуван профилът му е наистина перфектен от гледна точка на кремълските интереси за посланик на България в Москва. Но принадлежността ни към ЕС и НАТО тряваше да остави отдавна в миналото тази персона. Предизвикателството пред държавата остава. Развръзката предстои до месец.