Театър "Българска армия" отива на турне в Македония с "Железният светилник"

Спектакълът е на сцените в шест македонски града по-малко от година след подписването на Договора за добросъседство и приятелство

Театър "Българска армия" (ТБА) ще бъде на турне в Република Македония от 11 до 16 юни с една от своите най-знакови постановки - "Железният светилник" на Асен Шопов по едноименния роман на Димитър Талев, съобщават от трупата.

Инициативата е под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на културата на България и Министерството на културата на Македония. Основен спонсор е фондация "Илия Камчев". 

Представленията са в Македонския Народен театър в Скопие, в Охрид - в Културния център "Григор Пърличев", в Народния театър в Битоля, Народния театър "Войдан Чернодрински" в Прилеп, Културния център "Антон Панов" в Струмица и в Културния център "Ацо Шопов" в Щип. 

Постановката се играе пред пълния салон на ТБА от 2011 г. В над 200 представления актьорите са се превъплъщавали в образите на Катерина (Гергана Данданова), Султана (Нели Монеджикова), Лазар Глаушев (Владислав Виолинов), Ния (Антоанета Добрева-Нети), Рафе Клинче (Явор Бахаров), Хаджи Захари (Иван Налбантов), Стойна (Стефка Янорова), Стоян Глаушев (Стойко Пеев), Аврам Немтур (Георги Кадурин). Участват още Mилен Миланов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Мирослав Пашов, Йордан Алексиев. 

"Железният светилник" е на сцените в шест македонски града по-малко от година след подписването на Договора за добросъседство и приятелство между България и Македония, отбелязват от ТБА. 

Димитър Талев - един от най-забележителните и четени български писатели, роден през 1898 г. в Прилеп (днес в Р. Македония), посвещава живота и творчеството си на българския национален идеал. Романът "Железният светилник" е първата част от знаковата му тетралогия за борбите за освобождение, просвета и независима църква на българите от Македония в десетилетията преди Илинденското въстание, припомнят от трупата.