Тази чорба е на голяма почит и уважение, за нея се носят легенди

Шкембе чорбата е от признатите лекове срещу махмурлук и след тежка вечер

Един от символите на родната кухня е традиционната шкембе чорба. Тя спада към онези ястия, за които се носят легенди! Шкембе чорбата е от признатите лекове срещу махмурлук, към шкембе чорбата се обръщаме често сутрин след тежка вечер. Да приготвиш вкусна шкембе чорба вкъщи, е лесна задача, като единственото условие е да имате качествено и чисто шкембе. Рецептата за шкембе чорба е рецепта от българската национална кухня, която е на голяма почит и уважение, рецепта, задължителна за всяка закусвалня, а и за всяко заведение с национални ястия.

Толкова е лесно и вкусно, че изкушава всеки любител на родните рецепти да запретне ръкави и да сготви едно апетитно класическо шкембе.

Необходими съставки:

шкембе
300 гр

прясно мляко
300 мл

краве масло
30 гр

червен пипер
2 чаени лъжици

брашно
1 супена лъжица

черен пипер
1/2 чаена лъжица

чесън
1 глава

оцет
1 кафена чаша



Първата стъпка от рецептата за шкембе чорба е подготовката на шкембето. Може да ползвате готово бланширано или сварено шкембе и да си спестите времето за варене на шкембето. Шкембето трябва да е измито и добре почистено. Може да приготвите шкембе чорба, както със свинско, така и с телешко, или агнешко шкембе. В зависимост от това, какво ще е шкембето, ще ви е необходимо и различно време за приготвяне. Агнешкото шкембе се сварява за около час, докато свинското и телешкото трябва да се варят с часове, докато омекнат. 

Сварявате шкембето без сол, докато омекне, а може да ползвате и готово бланширано шкембе, като си спестите времето за варене. Изваждате шкембето и към 1 литър бульон добавете горещото прясно мляко, 2 чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер.
Свареното шкембе нарязвате на ситно. В дълбок тиган сгорещявате кравето масло, добавяте червения пипер и брашното и ги запържвате за около минута - две, след което добавяте няколко лъжици от бульона и бъркате, докато се получи еднородна смес.

Изсипвате запръжката в бульона, добавяте и нарязаното шкембе и оставяте супата да поври няколко минути.
Сервирайте шкембе чорбата със счукания чесън, разбъркан с оцета.