Кремъл с конспиративна теория: Светът се управлява от тайно "правителство", което работи срещу Русия

74 % от руснаците вярват в това

Тайно "правителство" управлява света, смятат всеки двама от трима руснаци, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на проучване на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), което показва засиленото влияние на конспиративните теории в Русия. Изследването е достъпно на сайта на организацията и според текста му делът на вярващите в подобна идея сега е 67%, докато през 2014 г. е бил 45 на сто. Около 24% не споделят тази теория.

Младите се оказват по-скептични - сред хората на възраст 18-24 отхвърлящите тезата за световно правителство са 45%, а сред най-старите едва 16%.

На участниците е бил зададен въпросът дали според тях съществува "организация или група от организации, които влияят върху всички световни процеси и контролират действията на ръководителите на много държави".

Според 74% от хората, които вярват в тази конспиративна теория, действията на това "световно правителство" "противоречат на интересите на Русия", се подчертава в проучването, осъществено в края на май с участието на близо 2000 души. През 2014 г. делът им е бил 57 на сто.

Около 23 процента от вярващите в съществуването на задкулисно "правителство" смятат, че то се състои от олигарси и банкери. Около 30% смятат, че основната цел на подобна организация е властта.

Много от руските телевизионни канали разпространяват емисии за "враговете на Русия", заплахите и заговорите срещу нея - теми, които силно присъстват в официалната пропаганда, посочва "Франс прес".