Тайната на перфектното картофено пюре

Чрез спазването на простичките правила ще получите перфектна консистенция и вкус

Независимо от скромния списък с продукти и лесната технология, при приготвянето на картофено пюре си има някои тънкости. Чрез спазването на простичките правила ще получите перфектна консистенция и вкус на любимата на цял свят гарнитура.

Първата и най-честа грешка при приготвянето на картофено пюре е изборът на неправилния сорт картофи. Трябва да избираме сортове с по-високо съдържание на нишесте, защото те са покрити с тънки светло-кафяви люспи и са с бяла сърцевина.

Сортовете с червени или тъмно-кафяви люспи трябва да се избягват, тъй като имат ниско съдържание на нишесте и такъв сорт картофи остава плътен дори след варене, като не поема маслото и млякото, което добавяме след това.

Втората грешка е очевидна – неравномерно нарязване на кубчетата.

Стремете се да разделите картофите на парченца с еднакъв размер, за да са готови по едно и също време. От неравномерно сварения картоф се получава пюре с неравномерна консистенция и бучки.

За разлика от много други зеленчуци, които сме свикнали да бланшираме в подсолена вряла вода, с картофите трикът не работи. Поставяйки кубчетата във вече врящата вода, рискуваме да останем с неравномерно сварени парченца: твърди отвътре и преварени отвън.

Картофите трябва да се заливат със студена вода, която да ги покрива на 2,5-3 см, а след като се поставят на огъня, трябва да следим парченцата да не се преварят. При правилно нарязване свареният картоф не оказва съпротивление на ножа, но и не се разкашква.

Маслото, сметаната или млякото са критично важни за приготвянето на вкусно пюре, но в никакъв случай не трябва да се добавят направо от хладилника. Студеното мляко и масло не само охлаждат гарнитурата, но и не попиват добре.

За пюриране на картофите е най-добре да не използвате блендер, тъй като агресивното разбиване разрушава нишестето, като се получава лепкава смес. Вместо блендер използвайте обикновен уред за мачкане на картофи или специално сито.

Пюрето трябва да се сервира веднага след като е приготвено. Може да се гарнира с горчица, печен чесън или просто да поръсите със зеленина по избор. 

(blog.liebherr.com)