Парламентът реши: Таванът на кешовите плащания остава 10 000 лева

Според Менда Стоянова депутатите са отхвърлили мярка срещу сивата икономика

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се изменят и други закони.

Със 101 гласа "за", 52 "против" и 9 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на правителството кешовите плащания да бъдат ограничени до 5000 лева. Това решение на парламента фиксира тавана на плащанията в брой да остане 10 000 лева. Запазва се и отстъпката, ако декларацията се внесе електронно.

Срещу намаляването на лимита на плащанията в брой се обявиха от "Обединени патриоти", "БСП за България", ДПС и "Воля".

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) защити предложението за намаляване на тавана на кешовите плащания, като отбеляза, че това е поредната мярка за борба със сивата икономика.

Красимир Янков от левицата коментира, че ако се приеме текста на правителството, всички разплащания над 5000 лева ще минат през банковата система и ще бъдат таксувани. Според него така на практика се повишава данъчната тежест за гражданите.

"Целта е, ако може през банките, и семки да си купуваме", коментира и Павел Шопов от "Обединени патриоти", цитиран от БТА.

Така при гласуването на второ четене беше отхвърлено предложението на правителството за промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Наскоро предложението беше отхвърлено и в бюджетната комисия.

Депутатите се отказаха и от първоначалното предложение самоосигуряващите се лица да подават годишна данъчна декларация само по електронен път. Това щеше да засегне над 250 хиляди души.