Татяна Дончева: Медиите на Пеевски злепоставят нацията по вандалски начин

Пред целия дипломатически корпус излиза, че ние сме напълно лишени от институционална култура, заяви лидерът на Движение 21

Пред целия дипломатически корпус излиза, че ние сме напълно лишени от институционална култура, заяви лидерът на Движение 21
Коалицията няма да се взриви от тези снимки и исканите оставки, коментира в "Лице в лице" на бТВ лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. В много деликатно положение са както ГЕРБ, така и ЕНП, така и ЕК. ГЕРБ можеше да направи коалиция с Патриотите още в миналия парламент, но ЕНП и ЕК се противопоставиха на това. След изборите националистите станаха допустими партньори. Така че обръщението на Патриотите към БСП: "Вие кога разбрахте, че сме фашисти", важи за Комисията. Притеснителното обаче е друго. Не са страшни снимките с хитлеристки поздрав, а глупостта, която влиза във властта. Притеснително е, че част от ОП имат това поведение отдавна и то се изразява не само в снимки с нацистки поздрав. Притеснителното е да си сложиш снимката във Фейсбук, а това означава глупост. Щом не можеш да прецениш кое да сложиш във Фейсбук, значи си глупав. Има и нещо друго - тези хора със снимките си във Фейсбук искат да се харесат на определени групи, привърженици на тяхната формация. А приверженици са им една група много агресивни възрастни хора, агресивна група млади хора със специфични отношения към чужденците, малцинствата. България не може да прави впечатление на расистка страна. Да си сложат снимките във Фейсбук да ги дискредитират, говори много зле за тях.

Помолена да коментира съдебната реформа, Дончева се изказа: "Да се очаква от Цецка Цачева и Екатерина Захариева да правят реформи и да станат изведнъж задълбочени, няма да стане. Те нито професионални възгледи имат, нито сърце за реформи. Това е правителство на универсални министри, които са свикнали да имитират външно поведение. Свикнали са да са активни само когато падишахът им е поръчал определени неща да правят."

Според Дончева този ВСС е важен, в него има залог, защото механизмът на контрол не е достатъчно надежден. "Отсъствието на Бойко Борисов от публичното пространство след срещата му с Лозан Панов беше експонирано по вандалски начин от медиите на Пеевски. Ако тези медии биха желали да се потуши скандалът и да посрещнем председателството, техният тон по отношение на Лозан Панов не трябва да е толкова просташки. Не е необходимо да се създава и омраза към Цацаров. Може много да го критикуваш, но в никакъв случай не просташки. В медиите на Пеевски по случая Гергов-Цацаров-Дончев тонът е обиден за нацията и недопустим. Това става достояние на целия дипломатически корпус. От това излиза, че ние сме напълно лишени от институционална култура", категорична е Дончева.