Татуси на 5000 години откриха върху мумии в Египет

Предполага се, че те означават статут или имат култово значение

 

Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни мумии в Египет, съобщава "Дарик". Татусите, изобразяващи див бик и северноафрикански овен, са изрисувани на бицепса на мъжката мумия, а на рамото и горната част на ръката на женската мумия има мотиви с формата на латинската буква "S".

Находката, подробности за която са публикувани в списание Journal of Archeological Science, удължава с 1000 години историята на татуирането в Африка и опровергава твърдението, че само жени са татуирани в Египет преди династиите - ерата преди обединението на страната от първия фараон около 3100 г. пр.Хр. "Символите, които са татуирани, са доста необикновени", каза Даниел Антоан, един от водещите изследователи в проекта и кураторът на физическата антропология на Британския музей.

Според Антоан животните, татуирани на ръката на мъжа, особено бикът, вероятно са свързани с неговия статут, сила и мъжественост. И двете животни често се изобразяват в преддинастичното египетско изкуство. По същия начин мотивът „S“, който се движи вертикално по ръката на жената, се използва в декорацията на грънчарството по онова време.

Антоан посочва, че мумиите - които според радио-въглеродното датиране са живели между 3351 и 3017 г. пр.н.е. - са от периода, преди да влязат в употреба египетските йероглифи. Това прави по-трудно определянето на значенията зад символите, тъй като всички изследователи трябва да правят паралели с изображения, намирани другаде.

Той предполага, че татуировките символизират комбинация от неща: "посочване на статут, може би смелост в случая на животните, но също така може би нещо по-сложно, като култово или магическо знание или защита".
 
"Те са били много усъвършенствани като умения хора преди 5000 години", каза той и допълва, че няма причина, поради която разсъжденията им за татуиране върху тялото им, да не са толкова разнообразни, колкото е днес.
 
Преди това археолозите смятаха, че татуирането се прилага само за жени, за плодородие или дори по еротични причини. Новото откритие доказва, че това включва и двата пола.