Тръмп: Търся място на Бразилия в НАТО

Бразилският и американският президент обсъждат задълбочаването на политическата и икономическата криза във Венецуела

Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро

Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че сериозно обмисля Бразилия да стане член на НАТО "или за нещо, което да има общо с алианса". При посрещането в Белия дом на президента Жаир Болсонаро той добави, че подкрепя опитите на Бразилия да влезе в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, събираща най-развитите икономики на света.

Бразилия е осмата по големина икономика в света и през 2017 г. подаде молба за членство в ОИСР, където сред малко повече от 30 държави са латиноамериканските Мексико, Чили и Колумбия. Преди отпътуването на делегацията за Вашингтон член на икономически екип на Болсонаро каза, че не очаква американската администрация да обяви подкрепата си за кандидатурата им за ОИСР.

В интервю, излъчено преди срещата Тръмп-Болсонаро, президентът на Бразилия подкрепи подхода на Белия дом по миграционния въпрос, усилията за издигане на стена по границата с Мексико и твърденията, че повечето имигранти искат да навредят на САЩ.

Крайно десният конгресмен, който стана президент през януари с популистка кампания по модела на Тръмп от 2016 г., обеща в интервю за Fox News, че ще работи за нова епоха на една проамериканска политика на втората по големина държава в Западното полукълбо.

"Много бих искал САЩ да продължат със сегашната си миграционна политика, защото до голяма степен дължим демокрацията си в Южното полукълбо на САЩ", допълни бившият офицер от армията. По време на кампанията си той възхваляваше американската подкрепа за военната хунта, ръководила Бразилия до завръщането към демокрация през 1985 г.

Болсонаро не разкри с каква цел идва във Вашингтон и само заяви, че двамата с Тръмп ще обсъждат задълбочаването на политическата и икономическата криза във Венецуела. Ние сме страната с най-голям интерес да свърши управлението на Николас Мадуро, което е диктатура на наркотрафиканти, каза още президентът на Бразилия.