"Търси се": Възразяваме срещу внушението на Калин Терзийски, че сме говорили само на темата „алкохол"

Подходихме към Калин Терзийски по същия начин, както към всеки гост, твърдят от предаването

Писателят Калин Терзийски сподели наскоро в социалните мрежи дълъг и доста странен текст, озаглавен "ОПОШЛЯВАНЕТО". В него се оплаква от въпросите на предаването "Търси се" на Би Ти Ви, които били основно на темата алкохол. "Няма ли журналистите да престанат с това вулгарно снизяване на нещата...с това ожълтяване, с това дребнотемие?", пита драматично той.

Днес от предаването разпространиха отговор. Ето го:

Вчера писателят Калин Терзийски изрази публично мнението си за предаването „Търси се“, в което го записахме като основен гост. Като автори и водещи бихме искали да ви споделим и нашата позиция.

Поканихме Калин Терзийски като всички останали наши гости - най-добронамерено, с доверие и уважение. Той прие с удоволствие поканата, като от самото начало беше наясно в какъв телевизионен формат ще гостува. „Търси се“ не е журналистическо предаване, а токшоу, в което представяме гостите си в изцяло лично качество. В този формат предаването е обичано и успешно вече 12 години. Ние не сме журналисти, а телевизионни водещи, които влагат душите си в разговорите с гостите.

Подходихме към Калин Терзийски по същия начин, както към всеки гост. Потърсихме неговите близки хора – брат му, дъщерята, жената до него и близък негов приятел. Темите и въпросите в интервюто ни са засегнати именно от тези негови близки и приятели и категорично възразяваме срещу внушението на писателя, че те са единствено и само във връзка с темата „алкохол“. Въпросите, за които той твърди, че сме му задавали, не фигурират нито в нашия речник, нито са в стилистиката на предаването. Разбира се, не можем да пренебрегнем темата за алкохола, която така или иначе съпътства живота му и която той коментира открито в публичното пространство. Въпросът по тази тема обаче беше само един. Реакциите и отношението на госта към нас по време на останалата част от предаването ще спестим както в самото предаване, така и тук, защото „Търси се“ ще остане позитивно и добронамерено и никога няма да заложи на скандал, за да получи допълнителна популярност.

За 12 години в ефира на bTV в „Търси се“ са гостували най-успешните хора на България и с всички тях, обичани и доказани хора в своите области, сме водили съкровен разговор и сме съумели да разкрием личния им живот по най-позитивния и затрогващ начин. „Търси се“ никога не е било предаване, което започва и свършва с професионалните постижения на гостите. Ако Калин Терзийски е очаквал по изключение да се превърнем в платформа за популяризиране на книгите му, ние не сме му давали повод за подобно очакване.

Слагаме край на темата и продължаваме да работим с чиста съвест и с любов, защото за 12 години за нас е важна любовта на зрителите и всичките ни гости дотук.