Търпението на Юнкер се изчерпа: Партията на Орбан няма място в ЕНП

Това беше последната капка, от която явно преля чашата на търпението на иначе сговорчивия председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер

Унгарското национално-консервативно правителство воюва с плакати срещу председателя на Еврокомисията. На един от тях е изобразен Жан-Клод Юнкер заедно с американския милиардер Джордж Сорос, а отдолу е написано: "Вие СЪЩО имате право да научите какво ви готви Брюксел!"

Още по-конкретно звучат обвиненията на Орбановата партия „Фидес“ на сайта ѝ в интернет. Там се казва, че Юнкер и Сорос искат да ограничат правото на националните държави да защитават собствените си граници. Целта им била да улеснят имиграцията на чужденци.

"Фидес не отстоява християнските ценности"

Председателят на ЕК настоява за изключването на унгарската „Фидес“ от редиците на Европейската народна партия (ЕНП). "Фидес ни най-малко не отстоява християндемократическите ценности", заяви Юнкер по време на дискусия в парламента на германската провинция Баден-Вюртемберг. И още: "Между господин Орбан и мен няма нищо, което би могло да ни свързва“. Поради това председателят на Еврокомисията смята, че „мястото на Орбан не в Европейската народна партия“.

Новата медийна офанзива на правителството в Унгария възмути не само председателя на ЕК. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че кампанията "няма нищо общо с реалността", а говорителят на Комисията Маргаритис Скинас я нарече "абсурдна" и я класифицира като „фейк нюз“.

"Шокиращо е, че една толкова смехотворна заговорническа теория е могла да се разпространи до такава степен", заяви той в Брюксел. "Няма никакъв заговор и не е вярно, че ЕС подкопава защитата на националните граници. Нито пък има някакви планове за издаването на хуманитарни визи на европейско равнище. Страните-членки решават до каква степен искат да приемат легалната миграция. Освен това Унгария постоянно участва в преговорите на ЕС", подчертава Маргаритис Скинас.

Евродепутатът от фракцията на Зелените Свен Гиголд нарече кампанията "подла" и призова председателя на фракцията на ЕНП Манфред Вебер най-сетне да изключи партията на Орбан. Вебер, който е и основен кандидат за поста на председател на Комисията, досега не се е изказал по въпроса. Правителството на Виктор Орбан редовно провежда кампании срещу ЕС и Джордж Сорос.

Премиерът Орбан дори го обяви за "държавен враг", защото насърчавал неконтролираната имиграция. Американският милиардер от унгарски произход е отявлен критик на премиера Орбан. Сорос подкрепя на много места по света свободата на мненията, прозрачността и отговорното държавно управление. В много държави той е основен враг на десните екстремисти.

ЕС и Унгария вече не се разбират

Унгария отдавна се намира в клинч с ЕС - най-вече заради бежанската политика. Страната издигна телена ограда по границите със Сърбия и Хърватия и упорито отказва да приема бежанци от други европейски страни. По този начин пренебрегва и едно решение на Европейския съд. Миналото лято Еврокомисията заведе дело срещу Унгария в Европейския съд заради изградените по границите ѝ транзитни зони за хората, търсещи убежище.

Преди това Брюксел атакува пред съда в Люксембург унгарските закони, които затрудняват чуждестранното финансиране на неправителствени организации и университети. Унгарските ограничения явно бяха насочени срещу основания от Сорос Централноевропейски университет (CEU) в Будапеща. Европейският парламент на свой ред стартира наказателна процедура срещу правителството в Будапеща, обвинявайки го в нарушаване на основни права на общността. Тази мярка теоретично би могла да доведе и до отнемането на правото на глас на Унгария.

Жанет-Ангела Цвинк, Дойче Веле