Тънкости при приготвяне на тестото

Всяко тесто с мая след втасването може да бъде замразено

Тестените изделия допълват богатата палитра на кулинарията. По своето естество те не могат да бъдат отнесени нито към десертите, нито към другите раздели на готварството, а някои от тях са допълнения към различни блюда, както и да се групират.

Ето някои тънкости при приготвянето на тестото.

Прясната мая, раздробена и смесена с другите съставки, може да престои една нощ на хладно, но не в хладилник.

Течностите (вода, мляко, мазнина, разбити яйца, с които се приготвя тестото с мая, трябва да бъдат почти топли (28-30 градуса).

Ако в рецептата не е посочено друго време, приготвеното тесто се оставя 15-20 минути на топло място (до около 30 градуса), като се покрива с кърпа, за да не изстине. След тази почивка тестото се омесва отново и се оставя да втаса. Тестото е готово за обработка, когато при пипане с ръка е меко като памук.

Всяко тесто с мая след втасването може да бъде замразено и след това да се размрази на стайна температура.

Ако тестото се обработва с помощта на миксер, времето за омесване се съкращава четирикратно.

Тестото се омесва добре, като се използват основите на дланите, без да се забиват пръстите в него.

За да сте сигурни, че печивото няма да се залепи за стените на съда и за да не се разчупи при изваждането, а и за да запазите съда от прегаряне, формата за печене се застила с намаслена пергаментова хартия. Поставеното в съда за печене тесто се слага веднага в предварително загрята гореща фурна (200-220 градуса), като само след няколко минути температурата се намалява до умерена степен (180-200 градуса).