Извънредно заседание на Съветът за сигурност на ООН заради казуса с Йерусалим

Преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим предизвика вълна от протести

Снимка: The Times of Israel

Снимка: The Times of Israel

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък. Причина за това стана решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви едностранно Йерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес. 

Искане за свикване на съвета са отправили Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания.

Преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, заявено от президента Доналд Тръмп предизвика и поредица от негативни изказвания и вълна от протести. 

В знак на несъгласие с решението му, светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени, предаде Ройтерс.

Кметът на  Йерусалим Нир Баракат изказа своята благодарност към Тръмп, като разпореди различни части от града да бъдат осветени в цветовете на американския флаг.

"Горди сме с президента Тръмп и аплодираме неговия ход, защото това негово изказване изпраща ясно послание към целия свят, а имено че Съединените щати и самият Тръмп стоят до Израел и еврейския народ, тъй като признават историческите връзки между еврейския народ и Израел с неговата столица през последните 3 000 години, а именно Ерусалим", подчерта Баракат.

Изказването на Тръмп от Белия дом стана повод и за протести вчера в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци. Множество от недоволни се събра и по улиците на град Газа, както и пред сградата на американското посолство в Анкара.