Световноизвестната крава Пенка спаси кожата, здрава е

Доживяхме цял кавалер на Ордена на Британската империя да брани нашенско говедо

Лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести. Това съобщиха от Българската агенция по храните (БАБХ). Пенка стана световноизвестна, след като медии от цяла Европа разказаха историята й. 

Животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево.

Заради престоя на кравата в държава извън Европейския съюз БАБХ поиска да я умъртви. Стопанинът на Пенка обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

Доживяхме цял кавалер на Ордена на Британската империя,  на още по-престижния Орден на кавалерите на честта и на френския Орден на Почетния легион да брани една българска крава. Нашенско говедо, дето се вика.
 Става въпрос за един от моторте на легендарната група от Ливърпул „Бийтълс“ сър Пол Маккартни. 

„Ще бъде хубаво тази бременна крава да получи помилване. Не е сторила нищо лошо“, пише в пост на музиканта във Фейсбук с линк към петицията за Пенка, подета от британски депутат. 
 Съдбата на българската крава получи широка известност, докато у нас се решаваше съдбовния въпрос за АЕЦ „Белене“, след като тя нелегално пресече европейската граница, поседя културно в Сърбия, а после се върна у нас. Историята и гръмна след репортаж на БНТ и продължава да вълнува Европа, че и други континенти. Колко телевизии купиха  кадри с нея, не ти е работа.