Светослав Малинов: Да не преминаваме в антиевропейска риторика, защото този общ пазар ни храни

Най-силният аргумент срещу пакета "Мобилност" е да се демонстрира как той нарушава европейските свободи и общия пазар, заяви евродепутатът

Светослав Малинов

Светослав Малинов

Евродепутатът от ЕНП/ДСБ Светослав Малинов коментира пред БНТ протестите срещу пакета "Мобилност" и частичната победа на българските превозвачи.

Когато се изпусне моментът да наложим интереса си, протестите също са начин. Като председател на Съвета на ЕС можехме да направим повече в това отношение. Сега се тръгна към най-лошия вариант. В последния момент се стигна до едно притеснение в самите евродепутати. Това спиране на пакета обаче не е окончателно. Най-лошият вариант не е окончателно изхвърлен, той може да ни се стовари на главата след няколко седмици. В този смисъл ние трябва да се борим само за едно - отлагане на гласуването в пленарна зала. Нашата цел е именно това - да не се стигне до гласуване. Това е пакет, в който заедно с много смислени неща, защитаващи правата на шофьорите, както и абсолютно необходми норми, които обновяват законовата база, има няклко неща, които са насочени срещу няколко страни - и те са вече моторно известни - че превозното средство трябва да се връща, което е пълен абсуд - шофьорът да се връща в страната, в която е регистриран неговият автомобил, което е определено насочено към периферно разположените в географско отношение държави. И колкото повече хора научават тези неща, толкова повече се учудват,защото това са незащитими тези. Парадоксът в случая е, че съвсем определено, понеже става дума за автомобилен превоз, не могат да бъдат еднакви за страни, които са географски в центъра на Европа и страни като България или Румъния. Абсолютно никой не е дал смислено обясение. Вчера за първи път чух обяснение - беше смехотворно. На всеки 4 седмици седмици да се връща превозното средство, след като се знае, че това не са български автомили и тяхната поддръжка може да се извършва и навън. 

Това е директна провокация срещу българи, румънци, литовци, латвийци и поляци. Не мисля, че премиерите на тези страни ще го допуснат в Съвета. Казвам го директно. И меко. Срещу нас има една много сериозна коалиция от държави, опитни в европейските дела, и ние не можахме да се организираме, да разпознаем интереса си и да използваме в максимална степен инструментите си. 

Бих обаче призовал всички протестиращи - не преминавайте в антиевропейска риторика, защото именно този общ пазар, който ни дава свободно придвижване, ни храни. Ние се борим в момента да защитим европейските ценности. Най-силният аргумент срещу този пакет е да се демонстрира как той нарушава европейските свободи и общия пазар. В случая група държави се организират срещу друга група държави.

Става дума за конкретен бизнес, за желание да се намали конкурентоспособността.