Светослав Бенчев: Въвеждането на нови касови апарати ще се отрази върху цената на горивата

Даденият срок до 1 април ще бъде непосилен, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация

Светослав Бенчев

Светослав Бенчев

Въвеждането на исканата система с нови касови апарати, които правят „разбивка“ на цената на горивата, ще се отрази върху крайната цена на продукта. За това предупреди председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев пред БНТ. Той предупреди, че даденият срок до 1 април ще бъде непосилен за половината търговци на гориво и бензиностанции и допълни, че до 1 юли е другият срок за въвеждане на нови касови апарати, което създава двойна работа.

За два месеца не може да се изпълни искането да се подменят касовите апарати по всички бензиностанции в страната, заяви Светослав Бенчев. Той припомни, че вече има изискване до 1 юли да се подменят фискалните апарати, което означава, че се създава двойна работа.

Апелът на Българската петролна и газова асоциация е двата срока да се уеднаквят, заяви Бенчев и добави: "За да изпълним изискването да покажем т.нар. „покупна цена“, всеки един обект трябва да бъде свързан с централата на компанията, където имат информация за тази цена. От там трябва да отиде в бензиностанцията и след това в НАП, което иска модификация на множество системи и фискални апарати."

На 1 април половината от бензиностанциите няма да могат да отворят, предупреди Бенчев. Той подчерта, че браншът не се обявява против контрола върху горивата. По думите му обаче разбивката на цената на горивото няма да даде полезна информация, защото в маржа на бензиностанциите ще са включени всичките им разходи, а и защото отваря възможността за фалшифициране на разбивката чрез куха фирма.

В рамките на Петролната и газова асоциация няма фирми, които печелят на практика, но губят счетоводно, заяви Бенчев, но допълни, че „пазарът е доста широк“.

Въвеждането на исканата система ще се отрази върху цената на горивата, но не се знае с колко, завърши Банчев. В зависимост от веригите, разходите им за новия софтуер и апарати може да достигне петцифрена сума в евро, дори повече, допълни той. Бенчев отхвърли възможността търговци на гориво да спекулират с това повишаване на цената. „Картел в България няма“, заяви Бенчев.