Почитаме св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски (Рождественски заговезни)

Жития на светци

13 ноември

Св. Йоан Златоуст е един от тримата светители (вселенски учители) наравно с Василий Велики и Григорий Богослов, оставили ни най-голямото богословско творчество. Литературното наследство на св. Йоан Златоуст - трактати, писма и проповеди, е преведено на почти всички езици.

Наречен е Златоуст заради своето красноречие. Канонизиран е за светец през 438 г. Мощите му се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Цариград - църквата “Св. Георги”.

13 ноември е последен ден, в който може да се яде месо. След Коледните заговезни започват 40-дневни коледни пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се нарича Малка четиридесетница.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките са забранени от днес до 21 ноември (Въведение Богородично) и от 20 декември (Игнажден) до 6 януари (Йордановден).