Стоян Мавродиев: ЧЕЗ излъгаха своя премиер, нагнети голям скандал в България

Абсурдно е премиерът да нареди на шефа на една банка да кредитира една сделка, категоричен е банкерът

Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев

Чешката държава да каже какво стои зад тези техни действия, но е очевидно, че те нагнетиха огромен скандал в България. Това заяви в стидиото на Би Ти Ви шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев (ББР) по повод покупката на активите на ЧЕЗ от фирмата на Гинка Върбакова.

Странно е поведението на ЧЕЗ, меко казано небрежно и непрофесионално, бих нарекъл дори умишлени действията на борда на директорите на ЧЕЗ да тръгва до одобрява сделка за стотици милиони евро, аргументирайки се с писмо на ББР, изпратено на фирмата на Върбакова. Нещо повече, те са излъгали собствения си премиер. Убеден съм, че чешкият посланик ще сведе тази моя позиция до неговото знание, коментира Мавродиев.

Той за пореден път подчерта, че става дума  обикновено  писмо на банката, което не е за ангажимент, за кредит или за банкова гаранция. Включително на ЧЕЗ са издавали множество такива писма с въпроси за кредити, но банката им е отговаряли по стандартен начин и подобни финансирания не са се случили. Затова смята това за манипулация на общественото мнение. 

За всички кредити над 5 млн. лева дава съгласие Надзорния съвет на ББР. Такова нещо няма на този етап по отношение на фирмата на Върбакова. Тук става въпрос за писмо с нулева правна стойност, с която чешката страна оправдава тази сделка, посочи банкерът.

Мавродиев обясни, че ББР е  търговска банка, със собственик държавата. Тя следва стандартните процедури, съобразява се изцяло с банковото законодателство и европейските стандарти, които не нарушава по никакъв начин. 

Абсурдно е премиерът да нареди на шефа на една банка да кредитира една сделка. Нито Борисов ми се е обаждал, нито Караниколов, никой не се е обаждал. Аз съм доказал, че всичко правя по професионални стандарти, подчерта дебело Стоян Мавродиев.