Столтенберг призова Русия да се оттегли от окупираните зони в Грузия

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия.

Загрижени сме от руските действия там, призоваваме Русия да се изтегли от региона. Настояваме за запазването на сигурността и териториалната цялост на Грузия. Готови сме да съдействаме на Грузия в напредъка й по пътя към членство в НАТО, добави Столтенберг, цитиран от БТА.
 
По повод заседанието тази сутрин на Комисията НАТО-Грузия той посочи, че сред обсъдените въпроси е била сигурността на енергийните доставки и в Черно море. Грузия има всички необходими средства да напредне към членство в алианса, ще продължим с подкрепата си, включително за осъвременяването на грузинските въоръжени сили, добави генералният секретар.
 
На пресконференция в отговор на въпрос той отбеляза, че след продължително прекъсване, военните комуникационни канали на пакта с Москва са възстановени. След като в продължение на две години нямаше заседания на Съвета НАТО-Русия, от миналата пролет заседавахме шест пъти, уточни Столтенберг. Отчитаме напредък по въпроса за сигурността на въздушното пространство, особено над Балтийско море, посочи той. По неговите думи съюзниците виждат резултат от разговорите с руската страна и остават открити за диалог.
 
Столтенберг съобщи, че на снощната вечеря на министрите на външните работи от НАТО е прието решение за продължаване на добронамерения диалог с Москва, както и за запазване на подкрепата за източноевропейските партньори на алианса.
 
НАТО има важна роля на Западните Балкани от десетилетия, допринесохме за постигането на мир. Присъствието ни в региона остава значително. Призоваваме всички да направят възможното за намаляване на напрежението, да се въздържат от силни думи, за да се избегне нов въоръжен сблъсък, заяви генералният секретар.
 
Той добави, че министрите са обсъдили въпроса със Северна Корея, и отново поясни, че НАТО очаква постигането на мирно решение по ядрената и ракетната програма на Пхенян.
 
Помолен за оценка на решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, Столтенберг заяви, че местоположението на дипломатическите представителства е въпрос, който съответните държави решават сами. НАТО не е част от Близкоизточния мирен процес, но силно подкрепяме постигането на мирно решение в региона, посочи Столтенберг.