Бабини "рецепти" за чистене

Бърсане на прахта преди прахосмукачката или след това?


Прахосмукачка преди почистване на прах

Логиката на повечето от нас би била, че избърсването на праха трябва да е първо, за да може прахосмукачката след това да обере падналите прашинки. Съветите на баба (и на само) обаче гласят, че с прахосмукачката отново се вдига прах, който на практика обезсмисля предишните усилия. Така минаването с парцала остава на второ място.

Домакински ръкавици

Може да изглежда излишно и не много естетично, но е за предпочитане да миеш съдовете с домакински ръкавици, отколкото ръцете ти да станат на шкурка, както казва баба. Да усещаш дланите си изсушени не е по-малко досадно от миенето на чинии, нали?

Почистване на прозорци

За да постигнем идеален блясък на прозорците си, се оказва всъщност доста евтино и просто. Тайните съставки често се намират вече в нашия дом. Само трябва да знаем кои са и как да ги комбинираме, така че прозорците ни да светят без издайнически следи от почистването и без предателски струйки. 

На първо място прозорците се мият, когато няма пряка слънчева светлина и не е много горещо, защото водата ще изсъхва твърде бързо и няма да остава достатъчно влага за постигане на блясък чрез търкане. За да проследим дали остават ивици навреме, едната страна на прозореца се мие отгоре надолу, а другата отляво надясно, за да се определи от коя точно страна има останали ивици. Силно замърсените прозорци първо се избърсват с влажна кърпа. Не бива да търкате, защото ще надраскате стъклото. Кърпата трябва да е от чист памук, а ако е хартия – да е твърда, защото меките хартии оставят власинки.

Ето как с най-елементарни средства се постига измиване на прозорци до идеален блясък:

Амонякът е съединение на азот и водород. Амонякът, пряко или косвено, е основна съставка на много фармацевтични продукти и се използва в много търговски продукти за почистване. Може да се закупи 10% разтвор от аптеките. При почистване на прозорците смесете амоняк и вода като отношението да е една част амоняк към четири части вода.

Ако забележите на прозорците си малки замърсени петна, може да ги премахнете с фин абразив, за да не издраскате стъклото като например паста за зъби или креда.

Фината сол също е подходяща за основно почистване на определено мръсни прозорци. Обилно поръсваме влажна гъба (меката част) със сол и внимателно нанасяме върху стъклото.

За много мръсни прозорци е подходяща и сместа от нишесте и вода, като за целта трябва да разтворим една супена лъжица нишесте в около литър вода.

Силно замърсените прозорци могат и да се намажат леко с олио, като се остави то да подейства около час, за да попие мръсотията, след което се премахва с влажна кърпа и прозорците се почистват с лекота след това.

Глицеринът е лесно разтворим във вода и има хигроскопични свойства. За да не полепва прах по прозорците ви, направете си смес от седем супени лъжици глицерин, три супени лъжици вода и десет капки амоняк. Напръскайте прозорците с тази смес и почистете с твърда хартиена кърпа.

През зимата много често прозорците се запотяват и по тях остават следи от пръсти. За да поддържате прозорците си чисти през зимата, използвайте ракия или спирт. Навлажнете памучна кърпа и натъркайте прозорците си.

И така стигаме и до вестника – магическото средство за почистване на прозорци. Защо вестник? Вестникарската хартия е изключително хигроскопична, влакната й са по-твърди от тези на хартиените кърпи и не оставят мъх по стъклата. Ако пожертваме малко вестникарски страници – за целта те трябва да са само черно-бели.

Лимоновите резенчета

Те са подходящи за изтъркването на засъхнала храна по вътрешността на микровълновата. Стопли чаша вода с лимон вътре и парата ще омекоти лепкавите петна. Процедурата може да мине и без лимон, но това ще лиши уреда от приятната миризма след това. Резенчетата лимон заличават и петна по дъската за рязане, а с помощта на сол премахва и засъхнала храна, с която миялната машина не може да се справи.

Силата на содата и оцета

Сода и оцет са класики в домакинството. Оцетът има широка употреба, тъй като е биоразградим и антитоксичен, затова с него можем да почистваме кафемашини, ютии, стените в банята и още много. Содата почиства петна от мазнини и изгоряло по тенджери и тигани, но приложението му далеч не е само в кухнята. Четвърт чаена чаша сода в комбинация със също толкова вода, изсипани в отделението за перилен прах на пералнята, заедно с 2 чаени чаши оцет, почистват идеално уреда.