Станишев: Трябва да се гордеем с успеха на българското правителство за Западните Балкани

Това е успех за България, заяви лидерът на ПЕС

Сергей Станишев

Сергей Станишев

Трябва да се подкрепи стратегията на ЕК за Западните Балкани. Това заяви за БНТ лидерът на ПЕС Сергей Станишев в съвместно интервю с премиера на Македония Зоран Заев. Според Станишев, 2025 година вече е обозрима дата за ЕС. „Когато има добро отношение и желание, се намира решение на всякакви проблеми. Когато се гледа назад, винаги може да се скараме“, коментира той. 

Станишев разкри, че се водят разговори по някои от задачите. „ЕС трябва да има ясен ангажимент и трябва да се даде ясна перспектива“, посочи той и обясни, че в Македония определено е налице промяна в нагласите. Истината е, че откакто Зоран Заев е премиер, обстановката е друга, смята политикът. За лидера на ПЕС се показва воля да се върви напред.

Той коментира срещата на върха ЕС-Западни Балкани. „Трябва да се даде ясен знак, че ЕС застава зад стратегията и тя ще бъде приета.“ Според него е важно да се подкрепят точките, които дават реални резултати за хората от Западните Балкани. Приоритетът на българското председателство, а именно Западните Балкани, е успех за страната ни. 

„Това, че Западните Балкани са в дневния ред на ЕС е в резултат на България и на българското правителство, трябва да се гордеем с това“, смята още политикът.