Станишев пристигна в Берлин, дава рамо на Шулц

Европейската комисия обяви, че повече няма да изчаква Германия за кабинет и още днес ще представи плановете си за реформа в еврозоната

Мартин Шулц и Сергей Станишев

Мартин Шулц и Сергей Станишев

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пристигна днес в Берлин, за да участва в международен форум, посветен на конгреса на германските социалдемократи, който започва утре. Това съобщава БНР.

На форума си германските социалдемократи трябва да решат дали да участват в бъдещото управление на Германия в коалиция с консерваторите. Тази седмица социалдемократите в Германия ще решат дали да участват в голяма коалиция с християндемократите, или ще предпочетат да останат в опозиция. Решението ще се вземе на конгреса, който партията провежда от четвъртък до събота. Ден преди началото му в Берлин пристигнаха лидери от Партията на европейските социалисти, начело с председателя й Сергей Станишев. Те ще се срещнат на специален форум с германските си колеги в знак на подкрепа.

Поводът за събирането е именно конгресът на германската ГСДП, на която ще бъде избран и нов лидер. Засега има само една кандидатура – тази на досегашния председател Мартин Шулц, припомня в кореспонденцията си националното радио.

Станишев ще говори пред съпартийците си за нуждата от прогресивна политика в цяла Европа. Още на конгреса в Лисабон преди дни той заяви: "Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства!" Той обяви и целите на европейските социалдемократи – да се преборят за нова реформа на еврозоната, да се противопоставят на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, и да се въведе данък върху финансовите транзакции.

Междувременно Европейската комисия обяви, че повече няма да изчаква Германия да състави кабинет и още днес ще представи плановете си за реформа в еврозоната. Не можем да спрем работа, защото в една страна-членка не могат да съставят правителство, коментира зам.-шефът на Еврокомисията Валдис.