Стамен Янев: Отчитаме ръст на инвестициите от 37%

Българските инвеститори са сериозните инвеститори в България

Изпълнителният директор на Българската агенция по инвестициите Стамен Янев

Изпълнителният директор на Българската агенция по инвестициите Стамен Янев

Към настоящия момент отчитаме ръст на инвестициите от 37% на годишна база. Нашата основна цел е да вървим срещу статистиката. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по инвестициите Стамен Янев пред Нова телевизия.

"Действително, 2016 година бе дъното, но трябва да отчетем, че имаше политическа криза и тя се отрази. Инвестициите тръгнаха на горе, когато вече имаше правителство", обясни Янев факта, че тогава инвестициите са били с 14 пъти по-малко от тези през 2007 година.

Янев , посочи, че за половин година имало 23 сертифицирани проекта от средата на 2017 година насам, а до средата на 2017 година били 8. Борисов:

Според него българските инвеститори са сериозните инвеститори в България, но навлизали и чужди – например турска компания за фарове и осветителни тела. Става въпрос за доставчик на Mercedes, но Янев не каза точното име. Той се похвали и, че в IT сектора едни от големите сделки са с бъдещо участие, без обаче да говори с имена. Със сигурност, обаче, предстои финализиране на продажбата на SofUni още тази година и се очаква това да е най-голямата сделка в сектора за Централна и Източна Европа през тази година.