Сръбско село вдига храм на Путин, символ на "възродена" Русия

Повечето сърби смятат, че Русия е най-големият съюзник и финансов донор на тяхната страна

снимка: abcnews.go.com

снимка: abcnews.go.com

Село, восъчна фигура, сливова ракия и няколко кафенета в Сърбия носят името на руския президент Владимир Путин. На негово име вече ще има и църква.

Изграден със зеление и златни куполи, по примера на руските, в малкото селце Банстол в Северозападна Сърбия, храмът все още е незавършен, но вече е наречен "църквата на Путин", съобщава abcnews.go.com.

Местните хора твърдят, че този храм е знак на уважеение и възхищение от Путин и символ на вековните братски връзки между двете нации, които имат общи славянски корени и православна християнска религия.

„Тази църква е наречена неофициално на име на Путин, защото Путин е символ на нова, изправена Русия, Русия, в която сърбите отново започнаха да вярват", заяви местният инициатор на проекта, Бранко Симонович.

Симонович каза, че църквата е целенасочено проектирана в руски стил, за да покажат, че сърбите "винаги са гледали към Русия с надежда за подкрепа заради общата религия, която изповядват.

Освен медийното внимание, църквата в Банстол, построена в руски стил, привлече десетки хиляди долари в дарения, от страната и чужбина, особено след като бе обявена като храм на Путин. Има и  анонимни руски донори, които също са подпомогнали изграждането на храма.
Исторически тесните връзки между Русия и Сърбия наскоро бяха видимо възродени, след като Путин засили усилията си за възстановяване на влиянието на Москва в бившите комунистически страни от Източна Европа.

Интересът на Русия към региона е свързан със стратегическото му положение между Изтока и Запада. От осемте съседни на Сърбия пет са членове на НАТО; четири са в ЕС, а други дви работят за присъединяването си към евроатлантическите структури.

Сърбия обаче е верен съюзник на Русия, дори когато страната официално търси членство в Европейския съюз. Белград отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия за Украйна и обеща, че ще остане извън НАТО.

Изследвания сочат, че повечето сърби смятат, че Русия е най-големият съюзник и финансов донор на тяхната страна, въпреки много по-голямата западна икономическа и друга помощ за балканската страна.

А популярността на Путин се дължи най-вече на това, че Кремъл подкрепя Сърбия в отхвърлянето на независимостта на бившата сръбска провинция Косово, която сръбската църква счита за родно място и където се намират стотици средновековни манастири и църкви.

Ръководителят на Сръбската православна църква, патриарх Ириней, неотдавна заяви, че Сърбия иска добри отношения с Европа, Съединените щати и Русия, но тъй като интересите на Запада "противопоставят нашите, няма съмнение, че Русия е на първо място".

Сръбската църква демонстрира своята лоялност към режима на Путин, когато подкрепи Русия и отхвърли независимостта на украинската църква от Москва.

превод: Faktor.bg