Португалия - Испания е дербито в групите на световното!

Мондиалът ще бъде открит на Олимпийския комплекс „Лужники“ със срещата Русия - Саудитска Арабия

Снимка: TASS

Снимка: TASS

Станаха ясни осемте групи за Световното първенство по футбол в Русия идното лято. Изглежда дербито ще е сблъсъкът в група “В”, където европейският крал Португалия с Кристиано Роналдо ще се бори с доскорошния футболен властелин Испания. Заедно с тях в групата са наглед лесните за преодоляване Мароко и Иран. 

Мондиалът ще бъде открит на Олимпийския комплекс „Лужники“ (78 360 души) със срещата Русия - Саудитска Арабия. 

Настоящият шампион Германия попадна в група “F” заедно с отборите на Мексико, Швеция и Република Корея. Рекордьорът по световни купи Бразилия ще играе с тимовете на Швейцария, Коста Рика и Сърбия. Лионел Меси и Аржентина имат нелека задача в група “D”, където са коравите Исландия, Хърватия и Нигерия. Английският национален отбор може да си отдъхне, че се размина с колосите и се нареди до Белгия, Панама и Тунис.

Над 1300 гости присъстваха на събитието, което преминава при изключително строги мерки за сигурност. Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на ФИФА Джани Инфантино откриха церемонията. Водещи бяха бившият английски национал и голмайстор Гари Линекер и руската спортна журналистка Мария Командная. В ролята на техни асистенти влязоха легенди на световния футбол - Диего Марадона, Кафу, Фабио Канаваро, Гордън Бенкс, Лоран Блан, Диего Форлан, Карлес Пуйол и Никита Симонян. 

Припомняме, че за финалите на шампионата не се класираха някои от най-силните отбори на планетата - четирикратният световен първенец Италия, трикратният финалист Холандия и настоящият шампион на Южна Америка - Чили. От отборите в Топ 20 в ранглистата на ФИФА липсва само Уелс.

Правилата при тегленето на жребия са прости: в една група не могат да попаднат повече от два отбора от Европа, както и повече от един отбор от всяка от другите зони. 


Група А
1. Русия
2. Саудитска Арабия
3. Египет
4. Уругвай

Група В
1. Португалия
2. Испания
3. Мароко
4. Иран

Група С
1. Франция
2. Австралия
3. Перу
4. Дания

Група D
1. Аржентина
2. Исландия
3. Хърватия
4. Нигерия

Група Е
1. Бразилия
2. Швейцария
3. Коста Рика
4. Сърбия

Група F
1. Германия
2. Мексико
3. Швеция
4. Република Корея

Група G
1. Белгия
2. Панама
3. Тунис
4. Англия

Група Н
1. Полша
2. Сенегал
3. Колумбия
4. Япония