Кой срещу кого и кога на Световното по футбол, което стана Европейско

За пети път европейски отбори стигат до финалната четворка след 2006, 1982, 1966 и 1934

За пети път в историята четири европейски отбора достигнаха до полуфиналите на световното първенство по футбол. Драматичните двубои в четвъртфиналите на мондиала в Русия оставиха Франция, Белгия, Англия и Хърватия в битката за световната титла.

Предишният такъв случай беше през 2006 г., когато до финалната четворка достигнаха Италия, Франция, Германия и Португалия, припомня "Дневник". Другите три са през 1982 г. (Италия, Западна Германия, Полша и Франция), през 1966 г. (Англия, Западна Германия, Португалия и СССР) и през 1934 г. (Италия, Чехословакия, Германия и Австрия).

Първият полуфинал на световното в Русия ще противопостави двете най-талантливи генерации в европейския футбол - Франция и Белгия. Двата отбора ще се срещнат на 10 юли от 21.00 часа на стадион "Крестовски" в Санкт Петербург.

Франция ще е част от финалната четворка за пръв път от 2006 г. и общо за пети в историята си. В последните два "петлите" достигнаха до финала. През 1998 г. французите победиха Хърватия с 2:1, а впоследствие вдигнаха единствената си досега световна титла след успех с 3:0 срещу Бразилия. Преди 12 години те елиминираха Португалия с 1:0, а в битката за трофея отстъпиха на Италия с дузпи.

Белгия ще играе едва втория си полуфинал на световно първенство. Първият беше през 1986 г., когато загубиха с 0:2 от Аржентина след два гола на Диего Марадона, а след това загубиха битката за третото място след зрелищен мач с продължения срещу Франция.

Вторият полуфинал изправя един срещу друг два отбора, които специалистите и букмейкърите изобщо не слагаха в сметките преди турнира. Англия ще се бори за място на финала за пръв път от 1990 г. и едва за трети път в своята история. Преди 28 години "трите лъва" отпаднаха в полуфиналите след загуба с дузпи срещу Западна Германия. През 1966 г. побеждават Португалия с 2:0 след два гола на Боби Чарлтън, а след това печелят единствената си световна титла.

Хърватия е част от полуфиналите на най-големия футболен форум за втори път в своята история. Първият беше преди 20 години, когато при дебютното си участие като самостоятелна страна спечелиха бронзовите медали във Франция.

Двубоят между Англия и Хърватия ще се играе на 11 юли от 21.00 часа на стадион "Лужники" в Москва.