Георги Шиков грабна среброто на Европейското по вдигане на тежести

Пловдивчанинът остана на втора позиция изхвърлянето със 176 кг

Георги Шиков, снимка: bgNews

Георги Шиков, снимка: bgNews

Георги Шиков спечели сребърен медал на европейското първенство по вдигане на тежести. Той завърши втори в категория до 105 кг, след като направи двубой от 388 кг.

Пловдивчанинът остана на втора позиция изхвърлянето със 176 кг, които успя да вдигне от втория си опит. 179 обаче се оказаха непосилни за него при последното му излизане.

Първи в движението завърши австриецът Саргис Мартиросян, който вдигна 182 кг. Почетната стълбичка в изхвърлянето бе допълнена от поляка Аркадиуш Михалски, който записа 175 кг.

В изтласкването Шиков подобри резултата си с три успешни опита. 24-годишният щангист вдигна над глава последователно 203, 209 и 212 кг и така завърши на втората позиция и в това движение.

Златото в изтласкването е за поляка Аркадиуш Михалски. Трети стана Сартис Мартиросян.

Роденият през 1993-а година в Пловдив Шиков е златен медалист от Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010-а година, а през 2015-а година бе един от двамата национали, които бяха с отрицателни допинг проби при последния скандал.

Шиков донесе трети медал за България от първенството на Стария континент. Преди него, с отличия от Букурещ си тръгнаха Даниела Пандова, която взе бронз в кат. до 48 кг, и Стилян Гроздев, който се окичи със сребро при 62-килограмовите.

Европейското първенство в румънската столица приключва днес, а последният ни представител е Петя Стоименова, която ще се бори за разпределнието на медалите при най-тежките.