Фал за Гришо: 117-ият в ранглистата го отстрани още на старта в Дубай

Тунезиецът Малек Джазира успя да вземе мача след оспорвана борба повече от 2 часа

Григор Димитров

Григор Димитров

Поставеният под №1 Григор Димитров отпадна още в първия кръг на турнира от категория "АТП 500" в Дубай. Българският тенисист изигра най-слабия си мач от началото на сезона и допусна обрат срещу участващия с "уайлд кард" Малек Джазири. Тунизиецът, който заема 117-ото място в световната ранглиста, се наложи с 4:6, 7:5, 6:4 след 2.17 часа.

Мачът започна добре за Димитров, който спечели рутинно първия сет, без да даде нито една възможност за пробив на съперника. Играта на световния №4 обаче се срина драстично, а количеството двойни и непредизвикани грешки се увеличаваше с всеки изминал гейм.

Още от началото на мача Димитров имаше огромни проблеми с втория си сервис и ретурите. Особено отчетливи бяха трудности му, когато посрещаше от бекхенд. Джазири се възползва от това и концентрира там почти всичките си начални удари.

Въпреки това българският тенисист спечели комфортно първата част благодарение на солиден първи сервис и мощните си форхенди. Постепенно обаче и двете му най-силни оръжия спряха да работят. Това максимално улесни Джазири, който до този момент отстъпваше игрово, но след това не пропусна шанса да запише една от най-престижните победи в кариерата си.

Димитров можеше да си улесни мача в самото начало, но пропусна три поредни възможности за пробив в първото подаване на Джазири. Българският тенисист поведе с 40:0, но серия от добри сервиси и лоши ретури доведоха до скоростен обрат в гейма и равенство 1:1.

След това двамата печелеха подаванията си без особени проблеми. В деветия гейм Димитров поведе набързо с 40:0, но направи две поредни двойни грешки. Джазири се добра до равенство, но не успя да се добере до нещо повече.

При 4:5 тунизиецът сервираше за оставане в сета и се пропука. Той изостана с 15:40 и още при първия сетбол допусна двойна грешка, която сложи край на първата част след 40 минути игра.

В този първи сет двамата бяха почти безгрешни, когато вкарваха първите си сервиси. Димитров спечели 14 от 16-те точки, когато това се случи, като пласира солидните шест аса. Джазири беше 9 от 11. И двамата обаче имаха проблеми с вторите си сервиси.

Тази тенденция се запази при Димитров и във втория сет. Джазири обаче успя да стабилизира сервиса си и започна да печели с лекота своите подавания. При българина грешките започнаха да се увеличават с всеки следващ гейм.

При 3:3 Джазири стигна до първата си точка за пробив в мача, но Димитров се измъкна. При 4:4 тунизиецът се добра до две поредни възможности при 40:15. Българинът отново се спаси, но при следващото си подаване отново показа колебания.

Джазири имаше четвърти шанс за пробив, пропусна и него, но получи пета възможност. Този път световният №4 сбърка лесно воле при мрежата и даде шанс на съперника да сервира за влизане в трети сет.

Тунизиецът, който заема 117-ото място в ранглистата, отново показа колебания в ключов момент. Той изостана с 30:40 и даде на Димитров първа точка за пробив във втория сет. При последвалото разиграване българинът контраатакува от форхенд и изглеждаше, че е върнал пробива. Джазири обаче поиска "ястребово око". Обжалването му се оказа успешно, а две бързи грешки на Димитров в следващите две разигравания сложиха точка на втория сет.

Третата част започна с четири бързи гейма, в които сервиращите загубиха само по една точка. Димитров пръв се вкара в неприятности, но все пак след две равенства измъкна подаването си за 3:2, без да даде шанс за пробив на съперника.

Въпреки че играта му изобщо не се получаваше, Димитров получи чудесен шанс да нанесе ключов удар в мача. Той поведе с 40:15 в шестия гейм, но пропусна и двете възможности. Последва кошмарна намеса на мрежата, която даде геймбол на Джазири за 3:3. Тунизиецът не се възползва от него, но получи втори и този път го оползотвори.

Пропуснатите възможности тотално сринаха играта на Димитров. Той изигра кошмарен седми гейм, в който на практика сам се проби на нула. Джазири затвърди бързо пробива след нова порция грешки на Димитров и поведе с 5:3.

Пропуските от ракетата на българина продължиха с пълна сила и в следващия гейм. Той два пъти даде мачболи на Джазири, но благодарение на няколко добри първи сервиса все пак успя да измъкне подаването си за 4:5.

Надеждите за обрат останаха живи, след като водачът в основната схема стигна до шанс за връщане на пробива. Последва обаче поредната порция непредизвикани грешки, която позволи на Джазири да обърне сервис гейма си и да сложи точка на спора.

(източник: Дневник)