След ските, Естер Ледецка грабна злато и в сноуборда

Чехкинята е първата жена с две титли от едни олимпийски игри в два различни спорта и общо петият човек в историята с това постижение.

Естер Ледецка

Естер Ледецка

Естер Ледецка стана олимпийска шампионка в дисциплината паралелен гигантски слалом в сноуборда при жените на олимпийските игри в Пьонгчанг. На финала чехкинята победи Селина Йорг от Германия, която изостана с 0.46 секунди.

22-годишната Ледецка триумфира с втора титла от олимпиадата в Южна Корея. На 17 февруари тя спечели златен медал и в супергигантския слалом в ски-алпийските дисциплини.

Естер Ледецка е световна шампионка в дисциплините паралелен слалом и паралелен гигантски слалом в сноуборда, както и двукратна носителка на Световната купа в паралелните дисциплини.

Чехкинята е първата жена, която спечели два златни медала от зимна олимпиада в два различни спорта и общо петият човек в историята с това постижение.

На трето място в паралелния гигантски слалом в Пьонгчанг остана германката Рамона Хофмайстер, която в малкия финал изпревари рускинята Альона Заварзина с 4.07 секунди. Медалът е първи за Хофмайстер от олимпийски игри, докато Заварзина е бронзова медалистка от Сочи 2014.

Шампионката от игрите в Русия преди четири години Патриция Кумер от Швейцария отпадна на осминафиналите след загуба от Естер Ледецка. Сребърната медалистка от Сочи 2014 Томока Такеучи (Япония) допусна поражение срещу Селина Йорг на четвъртфиналите в дисциплината.