Шифрин триумфира в гигантския слалом, Мария Киркова - 40-а

Микаела Шифрин стана олимпийска шампионка в гигантския слалом за жени на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Златото е второ в кариерата на Шифрин след успеха й в слалома преди четири години в Сочи.

22-годишната алпийка бе втора след първия манш, но триумфира след силен втори, който я прати на върха с общо време 2:20.02 минути. 

Норвежката Рагнхилд Мовинкел бе четвърта след първия манш, а след второто спускане се изкачи до втората позиция на 0,39 секунди след победителката. Бронзовото отличие остана за Федерика Бриньоне от Италия на 0.46 след Шифрин.

Друга италианка - Мануела Мьолг, бе най-бърза в първия манш, но не издържа на напрежението и след слабо второ каране остана едва осма на 1.18 секунди след Шифрин.

Една от фаворитките Виктория Ребенсбург, олимпийска шампионка в гигантския слалом от Ванкувър 2010 и бронзова медалистка в дисциплината от Сочи 2014, остана в подножието на медалите, финиширайки четвърта с изоставане от 0.58 след победителката.

В състезанието имаше и българско участие. Мария Киркова кара стабилно в двата манша и завърши 40-а с общо време 2:32.77 минути. Киркова бе 46-а след първия манш, но направи значително по-добро спускане във втория и влезе в топ 40 с изоставане от 12.75 секунди след победителката Микаела Шифрин.