Петър Попангелов - единственият българин, стъпил на най-високото място на почетната стълбичка в Световната купа

Петър Попангелов, снимка: БТА

Петър Попангелов, снимка: БТА

Петър Попангелов навършва 60 години днес и едно е сигурно - заслужава поклон до земята за своето упорство, труд и малко късмет, с които успя да постави България на картата на един от най-красивите, атрактивни, трудни и опасни спортове, коментира бТВ. 

Статистиката говори сама. Попангелов е единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка след старт от Световната купа (в Ленгрис, Германия през 1980 г.). Освен това има 6 втори и 4 трети места в най-престижната верига по ски алпийските дисциплини. Участвал е на 4 олимпийски игри (1976, 1980, 1984, 1988 г.).

През 1977 г. българинът печели Европейската купа в Боровец. В това изброяване не влизат стотиците му медали от родни и балкански шампионати. 

Цялата "бяла магия", в която живее Попангелов, започва когато той е на 2 години и 11 месеца. През декември 1962 г. той, увит старателно в топли дрехи и в раница на гърба на баща си, чието име носи, се озовава на 2389 м надморска височина. На хижа "Мусала" той е в компанията на най-добрите скиори за онова време, сред които са Петър Попангелов-старши и вуйчо му Михаил Попангелов.

Заниманията на малчугана първоначално са да се забавлява на снега и да се научи да ходи със ските. 

И това се повтаря всяка зима! Докато малкият скиор не пораства до юноша, който няма конкуренция. Първото му официално състезание е през 1966 г. На старт за купа "Пионер" той печели второ място.

Логично идва и правото му той да бъде български представител на Европейската и Световната купа. Треньор е баща му, който не показва никаква милост в тежките тренировки.

Така се стига и до успехите - онази Европейска купа, която той печели в Боровец през 1977 г. През същата година става 10-и в първия си старт за Световната купа в Берхтесгаден, Германия.

Изведнъж на пистите се появява момчето, с което се съобразяват големи имена като Ингемар Стенмарк, Боян Крижай, братята Фил и Стив Мер и Марк Жирардели. То кара в някакъв много странен стил, явно познат само отвъд "Желязната завеса". Екипировката му не е на ниво, дори понякога застрашава живота му. Към пистите се придвижва с руски автомобил УАЗ и от България му осигуряват прехрана за по-дългите лагери - суджуци, луканки и лютеница.

И въпреки това той лети по склона като мълния! И постига небивали победи!

Най-големият му успех идва през 1980 г. в Ленгрис, Германия. Тогава той е първи в старт от Световната купа! 

4 пъти Попангелов участва на най-големия спортен форум в света - олимпийските игри. При дебюта си в Инсбрук през 1976 г. става 26-ти в гигантския слалом. В Лейк Плесид е 6-ти в слалома. Повтаря същото класиране и в Сараево 4 години по-късно. В Калгари през 1988 г. пък е 16-ти.

Когато Попангелов кара ски, всички у нас гледат! Това разказват съвременници на най-добрият български скиор. Всички очакват от него победа! Той се превръща в герой за своите връстници и с право!

Само че никой не знае колко болка и контузии се крият зад успехите.

На 7 ноември 1985 г. той получава сериозна травма. По време на тренировка в Австрия се удря в предпазна ограда. Налага се да извадят далака му. Операцията е тежка, възстановяването още повече. Вече на 26 години той прави опит да се върне на пистата, но силите му са към края.

След приключването на кариерата му вълнението, емоциите и аплодисментите стихват! Само че приятелствата остават. Петър продължава да е в добри отношения с Алберто Томба, Боян Крижай и Ингемар Стенмарк. Те често се чуват и сега и си спомнят славните времена.

Оставил ските и щеките, Попангелов не се отделя от пистата. Той обаче не се захваща с треньорска работа. Занимава се с хотелиерство на Боровец. Съпругата му Зоя и дъщерите му Петра и Даяна също са добри скиорки, но не приемат спорта за своя професия.

Попангелов обаче завинаги ще е там! В историята на българския спорт! Той е първият, който утъпка пистата към големите върхове, по която вече е време да се спуснат новите родни таланти.