Федерер продължава напред към поредната титла от Големия шлем

Швейцарецът победи Томаш Бердих и е на полуфинал в Мелбърн

Роджър Федерер

Роджър Федерер

Роджър Федерер се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис след победа със 7:6 (1), 6:3, 6:4 на Томаш Бердрих от Чехия. За място на финала той ще спори с корейската сензация Хьон Чун. 36-годишният швейцарец е съвсем близо до историческа 20-та титла от Големия шлем. 

Федерер няма загубен сет от началото на турнира, а днес записа 12-та поредна победа в Мелбърн, след като в началото на миналата година спечели титлата. 

Томаш Бердрих допусна девета поредна загуба от Роджър, въпреки че в първия сет изглеждаше, че този път има сили да изненада своя именит противник. Чехът стигна до пробив още в първото подаване на Федерер. В последствие бе повече от категоричен при своите подавания. Преломният момент настъпи при 5:3 за Бердрих и негов сервиз за спечелване на първия сет. Швейцарецът пропусна три точки за пробив, но не пропусна четвъртата възможност и намали на 5:4. Последва гейм на нула и резултата бе изравнен. След това двамата не сгреши и се стигна до тайбрек. В него Роджър Федерер бе повече от убедителен и спечели със 7:1 точки.
Във вторият сет вече бе напълно под контрола на швейцареца, който стигна до пробив при 4:3 в своя полза и затвори сета с 6:3.

Носителят на 19 титли от Големия шлем проби още в третия гейм на третата част, но изненадващо допусна веднага изравняване. Още в следващия гейм Бердрих отново загуби своето подаване, с което окончателно се предаде. Федерер бе повече от убедителен до края и взе последния трети сет с 6:4.