Джокович победи Надал, отива на финала на "Уимбълдън"

Новак Джокович

Новак Джокович

Трикратният шампион Новак Джокович (Сърбия) се класира за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Двубоят беше прекратен тази нощ при резултат 2:1 сета за Джокович и се доигра днес. 

Поставеният под номер 12 Джокович победи носителя на две титли от турнира и номер 2 в схемата Рафаел Надал (Испания) с 6:4, 3:6, 7:6(9), 3:6, 10-8 за 5:15 часа.

Двамата изиграха невероятен двубой, показаха изключителна класа и страхотен тенис, но сърбинът успя да направи пробив в последния 18-и гейм на петия сет и да спечели мача.

В четвъртия сет Надал поведе с 3:0, Джокович изравни, но след нови три поредни гейма номер 1 в света изпрати мача в пети сет.

При 8:8 Джокович имаше мачбол, който обаче Надал спаси. След това сърбинът спечели подаването си, а при сервис на Надал успя да поведе с 40:0 и приключи драматичния двубой при втория си мачбол.
За Джокович това е първи финал на турнира от Големия шлем от Откритото първенство на САЩ през септември 2016 година. Той достига до тази фаза на "Уимбълдън" за първи път след 2015 година, когато спечели третата си титла. 
Джокович ще играе за пети път в кариерата си на финал на турнира в Лондон.

"Трудно е да намеря точните думи. Просто преминах през много неща, връщах се в определени моменти през последните 15 месеца, за да съм тук сега, да играя срещу най-добрия играч в света. Това е един от най-дългите мачове, които съм играл. И двамата заслужавахме да спечелим, до последния удар не мислех, че ще спечеля, но вярвах, че ще спечеля. Той също беше така, имаше шансове. Това е един от мачовете, за които живееш. В крайна сметка съм удовлетворен, че преминах през това препятствие", каза Джокович след мача.

На финала утре сърбинът ще играе утре срещу номер 8 Кевин Андерсън (РЮА), който снощи победи Джон Иснър (САЩ) със 7:6(6), 6:7 (5), 6:7(9), 6:4, 26-24 в мач, който продължи 6:36 часа. Той беше най-дългият полуфинален мач в историята на турнира, а срещата между Джокович и Надал заема второто място в тази класация. (БТА)