Христо Стоичков: Хора с комплекси искат да заличат ЦСКА - това е все едно да взривиш Шипка

Това казва легендарният футболист в интервю по повод 70-ата годишнина от създаването на тима

Христо Стоичков

Христо Стоичков

"Вече 70 години ЦСКА е първата буква на българския спорт...Няма друга по-известна българска марка по света. Не говоря само за спорта. ЦСКА е истинският български цар в последния век". Това казва  легендарният български футболист Христо Стоичков
в кратко интервю в програмата, посветена на 70-ата годишнина от създаването на ЦСКА, публикувано "Труд".

Той отправя и видеопослание с призив към запалянковците да присъстват на тържествата на 5 май, като даде знак, че и той ще е там.

По думите на Стоичков имало хора, които са искали да заличат ЦСКА, но това няма как да се случи заради подкрепата на привържениците на клуба.

"България е една прекрасна страна, която за съжаление в много от годините на прехода е ръководена лошо. Хора с комплекси бяха решили да няма ЦСКА, да го заличат. Това е все едно да взривиш паметника на Шипка! Не, не и не! Милионите червени сърца няма как да го позволят. За България ЦСКА означава гордост и слава с всичките си олимпийски, световни и европейски шампиони вече 70 години. И така ще бъде безброй пъти по 70", казва Стоичков и се определя за "човек с червено сърце, който безумно обича ЦСКА".

Бившият нападател на червените е съсобственик в "ЦСКА-София" заедно с Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, които определя за съмишленици.

"Няма как Христо Стоичков да е встрани от ЦСКА. На теория дори. Даже да съм на Северния или на Южния полюс и да играя футбол със снежни топки. Никога не съм бил далеч от ЦСКА! Следял съм всичко. Но прекалено много хора използват името на Христо Стоичков и затова понякога съм предпочитал да не вземам отношение публично. В един момент обаче чашата преля и се намесих. По-добре да ме няма, отколкото да оставя ЦСКА да умре, каквато опасност се задаваше. За щастие в лицето на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов видях съмишленици, които искаха да върнат самочувствието на клуба. И сега тепърва предстои да извървим дългия път към тази цел. И ЦСКА да стане онази сила, която разтърсваше света в почти 40 вида спорт", казва Стоичков.

На въпрос какво би искал да каже на привържениците по случай юбилея, Стоичков отговаря: "Да са навсякъде с ЦСКА! Благодарение най-вече на тях нашият клуб го има и ще го има, докато свят светува. Всеки един с червено шалче е важен за ЦСКА. Феновете го доказаха, тръгвайки под знамената да бранят емблемата. Само можем да им се поклоним. По случай 70-ия юбилей бих искал да стисна ръката на всеки един от тях".