Спират обществената поръчка за доставка на препарати за чумата

По-рано премиерът Борисов нареди проверка на поръчката и заплаши с уволнения, ако се окаже, че е незаконна

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Възложената на компютърна фирма обществена поръчка за над 336 000 лева без ДДС за доставка на препарати за установяване на чума при дребните преживни животни ще бъде спряна. Това съобщи на извънредна пресконференция директорът на БАБХ Дамян Илиев, цитиран БНР. 

Взетите до момента 8000 проби ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия.

По-рано премиерът Борисов нареди проверка на поръчката и заплаши с уволнения, ако се окаже, че е незаконна. Бойко Борисов заяви, че ще провери защо създадена преди месец компютърна фирма е била избрана от Агенцията по храните да достави препарат, с който да бъде диагностицирана чумата по овцете и козите.

„Ако са направили такъв заход и такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая, само да си взема телефона. Така че отговорът може да го получите до края на деня“, заяви днес премиерът.

Поръчката беше възложена на компанията на 28-годишния Никола Явахчов. Капиталът на компанията е 500 лева, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране.

"Основната ми дейност е компютри, но аз мога с тази фирма и ще правя всичко, което законът не забранява", категоричен беше той пред Нова тв. 

За участие в обществената поръчка е била поканена само неговата фирма.

По-рано през деня бързите си действия БАБХ оправдава с „необходимостта от неотложно възлагане на поръчката”. От агенцията защитиха решението си с мотива, че "Глобул Вижън 2018" е единствената фирма, представила пълномощно да регистрира и продава въпросните продукти.

"Имам контакти във френската лаборатория и преговарям с тях за дистрибуция на техните продукти от 6 или 8 месеца", посочи Явахчов.

Единствено тази френска фирма предлагала китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, регистрирани в Република България, категорични са от БАБХ.