Спецпрокуратурата претърсва офиси в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков

Миню Стайков

Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков. В акцията участват ГДБОП и КПКОНПИ.

Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси.

Изземат се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Припомняме, че прокуратурата обвини собственика на "Винпром Карнобат" за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриването на над 1 милион лева дължимо ДДС. Заедно със Стайков са обвинени синът му и още 6-ма души от задържаните по време на акцията в негови фирми вчера.

Според източници от разследването Миню Стайков е ръководел организираната престъпна група. Обвинен е и Иван Димитров, синът на кмета на Карнобат. Освен за участие в групата, той има повдигнато обвинение и за държане на големи количества акцизни стоки без бандерол. Въпреки твърденията на баща му, че е подведен, разследващите са събрали доказателства, че Димитров е знаел за дейността на нелегалната фабрика за цигари, работила в негови сгради.

Разследването на аферата започна през юли 2018 г., когато в Карнобат бе разбита нелегална фабрика за цигари.