Спад на акциите на "Боинг" с 9% след трагичната катастрофа над Етиопия

Фючърсите на индекса "Дау Джоунс" се понижават с почти 200 пункта преди старта на търговията на Уолстрийт

Акциите на американския самолетостроителен гигант "Боинг" (Boeing) се понижават с над 9% на извънборсовата търговия на Уолстрийт в резултат на ужасната катастрофа на самолет Boeing 737 Max 8 на Етиопските авиолинии минути след неговото излитане от Адис Абеба, което доведе до смъртта на всичките 157 души на борда.

Това е вторият самолет от този модел на "Боинг", който катастрофира малко след излитане през последните пет месеца, след като през миналия октомври друг Boeing 737 Max 8 на компанията Lion Ai се разбира близо до Индонезия, при което загинаха всичките 189 души на борда.

На този етап има 350 самолетите 737 Max 8, които са експлоатация от по-малко от две години, като в същото време има поръчки за производството на още 4661 такива самолети от ново поколение.

Липсата на яснота относно причините за вчерашната катастрофа накара Китайската гражданска авиация да обяви, че временно ще приземи наличните си самолети от този модел, като част от приземените самолети ще бъдат подменени с модели Boeing 737-800. Южна Корея също обяви, че ще инспектира своите два нови самолета Boeing 737 Max 8.

Самолети Boeing 737 Max 8 се използват и от редица водещи американски авиокомпании като American Airlines Group Inc., United Continental Holdings и Southwest Airlines.

Междувременно "Боинг" отложи тържественото представяне на новия си самолет 777 Х, заради вчерашната катастрофа в Етиопия, съобщиха информационните агенции.
Катастрофите само в рамките на няколко месеца на два от намиращите се е експлоатация нови общо 350 самолети Boeing 737 Max 8 причиниха солиден спад на акциите на компанията "Боинг" с над 9% на извънборсовата търговия. След предишния трагичен инцидент със същия модел самолет на компанията Lion Air през октомври акциите на Boeing се понижиха за кратко с близо 7%, но от тогава насам акциите на "Боинг" поскъпнаха с цели 26%, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 нарасна с едва 4%.

Днешното понижение на акциите на Boeing се отразява негативно на фючърсите на фондовия индекс DJIA, като те се понижават с близо 200 пункта (спад с 0,75%) преди старта на търговията на Уолстрийт в понеделник.