Терористът от Нова Зеландия е обикалял исторически обекти в България

Брентън Тарант е бил на екскурзия в страната ни цяла седмица миналата година

Брентан Тарант

Брентан Тарант

"Брентън Тарант е посетил Балканския полуостров през 2016 г. На 28-30 декември е бил в Сърбия. Минал е през Черна Гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. Тогава не е преминавал през територията на България". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод връзката на атентатора от Нова Зеландия с Балканите. 

След това обаче от 9-15 ноември през 2018 г. Тарант отново се връща на Балканите и този път посещава страната ни. Атентаторът е обиколил за два дни исторически обекти в Дряново, Плевен, Велико Търново, Казанлък, Габрово, Бачково и Перник. С румънски полет заминава за Букурещ и от там се придвижва до Унгария, каза още Цацаров. У нас той е наемал коли под наем. Тепърва се изяснява, дали целта му е била да разучава историята на страната ни, или екскурзията му е имала друга стратегия. Припомняме, че атентаторът изпразни 7 пълнителя с автомата си в две джамии в Нова Зеландия и уби над 40 души. Сотир Цацров допълни, че все още се събират данни за Тарант от всички служби. 

Тази вечер главният прокурор, министрите Младен Маринов и Екатерина Захариева, както и шефът на ДАНС Димитър Георгиев бяха извикани на спешна среща от премиера Бойко Борисов в МС заради връзката на терориста със страната ни.