Сотир Цацаров: Предложението на правосъдния министър не е за прекратяване на мандати, а за прозрачност

То е за въвеждане на механизъм, при който така наречените трима големи, сред които в момента съм и аз, да могат да бъдат разследвани

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

"Предложението за промени в правосъдната система на министъра на е за предсрочно прекратяване на мандати. То е за въвеждане на механизъм, при който така наречените трима големи, сред които в момента съм и аз, да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения".

Това каза пред журналисти във Велико Търново, където присъства на 140 години от приемането на Търновската конституция, главният прокурор на България Сотир Цацаров. Коментарът му е по повод приемането на ясни критерии и процедури, при които могат предсрочно да бъдат прекратявани мандатите на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Той допълни, че предложението среща разбиране и силна подкрепа от Европейската комисия. "Не става дума за предсрочно прекратяване", допълни още Цацаров. Той честити днешния празник на всички юристи, търновци и българи и призова да сме по-обединени и единни.