Столична община ще спасява къщата на Яворов, дава 1.3 мил. лв. да я откупи

Емблематичната сграда бе обявена на търг със съгласието на собствениците й

Готови сме да заплатим 1,285 млн. лв. за къщата на Яворов. Това каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов на заседание на Столичния общински съвет, цитиран от „Фокус“.

"Столична община желае да бъде добрият и отговорен стопанин на един знаков обект за българската духовност - къщата на Яворов", каза Чобанов. Той добави, че тази къща е неслучайно в системата на Националния литературен музей, тъй като Пейо Яворов е един от бащите на съвременна литературна България.

"Беше ясно, че много трудно ще се убеди един частен собственик да реставрира в оригинален вид и да съхранява тази къща. По указания на кмета Фандъкова възложихме различни външни финансови и правни анализи с ясната цел Общината да може да се яви на публичната продан и да придобие този обект", заяви той.

Тодор Чобанов каза, че това ще е един по-добър и по-полезен за обществото музей на Яворов. По думите му, за да се включат в търга, е трябвало да изследват няколко въпроса.

"Първо, дали са налице други вземания, които не са публично известни, които биха възпрепятствали процедурата, както и дали цената, която е представена, е справедливата цена", поясни той.

Чобанов каза, че са възложени различни външни оценки. "Готови сме да заплатим 1,285 млн. лв., което е една справедлива реална цена за този обект", добави той, като каза, че след закупуването ще ремонтират сградата.