Руски академик: Рим е посторен от руснаци по заповед на Иван Грозни

В Средните векове съществувала гигантска империя с политически център на територията на Русия, обхващаща цялата територия на Европа и Азия, дори и двете Америки

А. Фоменко

А. Фоменко

Рим е посторен от руснаци по заповед на Иван Грозни, превземайки Египет московските царе започнали да строят огромни пирамиди и да си използват като гробници: това са част от твърденията на така наречената "Нова хронология", създадена от руския академик А. Фоменко.

Фоменко и последователите му предлагат собствена реконструкция на историята на човечеството, в основата на която лежи хипотезата за съществуването в Средните векове на гигантска империя с политически център на територията на Русия, обхващаща цялата територия на Европа и Азия, дори и двете Америки. 

"Нова хронология" е псевдонаучна теория за радикално преразглеждане на световната история, която твърди, че съществуващата хронология на историческите събития е изцяло невярна.

Противоречията на "Новата хронология" с известните исторически факти авторите и обясняват с "глобалната фалшификация" на историческите документи.