Пияният и страшен Дед Мароз - персона нон грата в руските детски градини

В детските градини в Русия обявиха Дядо Мраз за персона нон грата, вместо да се води борба с корупцията и да се грижат за детската психика. Това отбелязва изданието ntv.ru.

Ето няколко заглавия, които цяла седмица се тиражират в интернет: „Престъпният заговор на Дядо и Мраз и Снежанка“, „Уличници в приказно семейство“ „Дядо Мраз - извън закона, подаръците ще раздава само Снежанка“. Защо и на кого му е дошло на ум да изхвърли шейната като приказен символ на новогодишния празник? А белобрадият вълшебник да нарече едва ли не главния корупционер…
Чиновници се притесняват, че ако бъде поканен дядо Мраз на празника, ще предизвика недоволството на родителите, защото ще трябва да плащат за това. В училищата и детските градини също така обясняват, че по закон артистите вече не могат да работят за пари, като показват представления в учебните заведения. Освен това чиновниците обясняват, че не са редки случаите, в които дядо Мразовците крадат вещи от домовете, които посещават или доста често пристигат там пияни.

След като на детските градини настойчиво се препоръчваше да се откажат от Дядо Мраз, веднага два пъти намаля и интересът към него. В Ростов препоръките на чиновниците бяха веднага изпълнени: детегледачките се превърнаха в  Снежанки, а татковците – станаха Дядо Мразовци. В същото време много родители наричат подобни изявления клевети срещу обичания старец и смятат, че възнаграждението, което се плаща на актьорите, които играят в училищата и детските градини, не е такса.  

Но чиновниците не се предават. Те имат и втори аргумент – мнението на психолога. Този старец с брада не весели децата, а ги плаши. И наистина, при вида на руския Дядо Мраз някои малчугани изпадат в истерия.
Но много други психолози са на страната на белобрадия вълшебник и казват, че най-често за страха на децата са виновни родителите. 
Ирина Таранова, детски психолог коментира: «Това не е страх от Дядо Мраз, а от непознатия човек. Много често така става – минава непознат човек и понеже детето не знае как да реагира в тази ситуация, най-често изразява страха си от него.  За да не се страхува от Дядо Мраз, то трябва да бъде подготвено за срещата с него.“

Впрочем в частните дески градини няма такива забрани, тук още сутринта пристига белобрадият старец, наметнал торба, пълна с подаръци. Но за тези детски градини родителите плащат. 
Всъщност заместването на Дядо Коледа с Дядо Мраз в Русия става  през 1917 г. след болшевишката революция. Дядо Коледа е направо забранен, защото е смятан за нещо като детски бог и твърде „буржоазен“. Той им напомня много на религия, а в новосъздадения Съветски съюз няма място за нея.  Но след като укрепват властта си в средата на 30-те години на миналия век болшевиките прекрояват легендата за Дядо Мраз и Снежанка.
Инициативата е на  Павел Постишев активен кандидат-член на ЦК на комунистическата партия. В писмо до вестник „Правда“ от 28 декември 1935 година Постишев пише:

„Преди революцията буржоазията и служителите на буржоазията винаги украсяваха елха за Нова година. Децата на работниците само гледат със завист през прозореца цветните светлини на елхата и веселящите се около нея деца на богаташите. Защо нашите училища, детски градини, детски клубове, пионерски дворци лишават от това прекрасно удоволствие децата на трудящите се на Съветската страна?.. Хайде да организираме забавен новогодишен празник за децата, да организираме хубава съветска елха във всички градове и колхози“.
Инициативата на Постишев много се харесва на Сталин. Вождът се разпорежда да се внедри в масите. И съветското коледно дърво задължително се появява не само във всеки колхоз, но и във всеки магазин.