Пилот спря кислорода на борда на самолет, хвърли в паника пътниците

Наложи се машината да се спуска аварийно заради електронна цигара

Пилот предизвика паника на борда на самолет, след като запали електронна цигара в пилотска кабина по време на полет. Това стана причина самолетът да се спусне аварийно 6 500 метра надолу.

Странната случка се е разиграла по време на курс на китайската авиокомпания Air China от Хонг Конг до град Далиан. Вторият пилот решил да запали електронна цигара и за да скрие дима, изключил климатика. Това рязко намалило нивото на кислород на борда и налягането в кабината спаднало. Наложило се пилотът да спусне самолета по-ниско, за да осигури безопасността на пътниците. Кислородните маски се освободили, а паникьосаните пасажери започнали веднага да си ги слагат, за да се "спасят" от опасността.

Впоследствие станало ясно, че сериозен проблем няма и полетът продължил нормално, уточнява Би Би Си. В момента властите разследват какво точно се е случило на борда. За целта ще бъдат преслушани черните кутии на самолета. През 2006 г. китайските власти забраниха пушенето на всякакъв вид цигари на борда на самолетите, отбелязва Нова телевизия.