На паметника на Калашников - изобразен чертежа на автомата на Шмайсер, заличават го

Специалните служби на Русия разследват, как се е стигнало до провокацията

„Братушките“ отново се оказаха в смотаняшка ситуация. На открития шумно преди няколко дни в Москва паметник на руския оръжейник Михаил Калашников се оказа изобразен и чертеж на немски автомат StG44. Тежкият гаф станал причина компрометиращият чертеж да бъде заличен с шлайф, а отговарящите за изработката и поставянето на монумента са били привиквани от спецслужбите в Москва, за да дават обяснения как се е стигнало до скандалната ситуация и кой е провокаторът.

Кремълската идея бе да се въздигне в култ създателят на легендарният автомат „Калашников“ и неговият създател, но вместо това лъсна една дълго премълчавана истина -  оръжието е измислено от немския конструктор Хуго Шмайсер за произвеждания в Третия райх автомат StG 44 (Sturmgewehr 44 — MP 43/MP 44). След края на Втората световна война Шмайсер  е отвлечен от руснаците и държан 10 години в СССР, докато признае, че неукият мужик, прост войник Михаил Калашников е "измислил" този легендарен автомат. 
В социалната мрежа „почитатели“ на руската научна и техническа мисъл с ирония коментират, че руснаците пак ще им се наложи да пилят и изрязват въпросния паметник, защото на сулптурата са изобразени и триъгълник и пергел, а това са основните символи на масонството, обвинявано за всички злини в Русия и по света.