Кремъл: На Запад е опасно за руските студенти, да се върнат и да работят в Далечния изток

Руските студенти, които учат в чужбина, особено във Великобритания, могат да се върнат в родината си и да завършат в Московския държавен университет, а след това да заминат да работят в Далечния Изток.

Това беше обявено на специална пресконференция от Федералната агенция по въпросите на руснаците, живеещи в чужбина. На нея беше представен и проекта "Highly Likely Welcome Back" от Министерството на външните работи на Русия и Россътрудничество, съобщава "Комерсант".

Изразът highly likely, който означава "втърде вероятно" и не е случайно избран, той беше използван от британското правителство по повод делото за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Създателите на проекта са сигурни, че голяма част от студентите в чужбина искат да се върнат в Русия по политически причини.

"Има сероизни опасения, че младите руснаци може да пострадат в страните, в които се проявява неприятелско отношение към Русия", заяви модераторът на проекта Олга Евко.

На студентите, които пожелаят да се върнат в Русия, се предлага трудоустройство с твърдението, че ще получават заплати, по-високи от тези в Европа.

"Те вече са сменяли местоживеенето си, а значи ще бъдат готови да заминат и за Далечния Изток с амбициозни проекти", заявил участник в проекта.

Руски студенти, обучаващи се във Великобритания, заявили пред "Комерсант", че не са обект на негативно отношение и натиск от страна на околните.

"Дори не си правят с нас шеги за "Новичок", казал един от тях, пожелал да остане анонимен.

По данни на Министерството на науката и образованието на РФ, в чужбина се обучават около 60 хиляди руски студенти.