Фалшива новина с турски танкове направи на шарани родни медии

Журналисти взеха за истина препечатаха "информацията" от сайт за майтапи

Сайтът "Гъделнюз" успя буквално да превърне в шарани няколко медии, които съвсем сериозно цитираха "сензационната новина". Редакторите се пошегуваха с информацията: "82 танка „Алтай“ и малко над 800 войници и офицери на турската армия са били у нас на традиционно военно учение между Тополовград и река „Каменна река“. Учението трябваше да продължи 9 дни, но вече 4 дни след края му, турските войски не искат да си тръгнат."

В сайта на военното министерство няма и дума за подобни измишльотини, които се тиражират. Няма и информация през годините за „традиционно военно учение” в посочения регион. Единственото вярно от написаното в "Гъделнюз" е, че южната ни съседка разполага с танк, наречен „Алтай” (все още обаче не е влязъл на въоръжение, така че и достоверността на това твърдение е под сериозна въпросителна), съобщава сайтът на БТВ. В целия текст на "Гъделнюз" няма никакво позоваване на източник.

От "Гъделнюз" изрично посочват, че информацията, която пускат, е само за забавление. Заглавието е гръмко: "82 турски танка, дошли на "учение" у нас, отказват да напуснат! Окупация на Тополовград и Родопите... Бойко мълчи...".

Въпреки предупреждението, че става дума за майтап, "информацията е преписана от няколко сайта. "Турски танкове отказват да напуснат България след учение", написа "Фрогнюз", като се позовава на kombg.com. Където пък се появи дописка със заглавие "82 турски танка не искат да си ходят след учение до Тополовград - Хасковска област". На kombg.com се позовава и сайтът zarata.info: "Турски войски отказват да напуснат България след учение и НАТО не може да ги накара да го направят". От "Фрогнюз" пък дописката е препечатана в bgnews.online, съобщава 24 часа.

Според БТВ домейнът на "Гъделнюз" е регистриран на името на Добри Божилов – журналист и интернет предприемач. Бил е кандидат за евродепутат от РЗС на Яне Янев, а в по-ново време за народен представител от листите на партия „Кой” на Светозар Съев. Започна масово споделяне и коментиране на фалшивата новина в социалните мрежи. Не става ясно обаче дали медиите, които са копирали фалшивата новина, са го допуснали от липса на професионализъм, или просто изпълняват някаква хибридна пропаганда.