"Гениално изказване" на депутат: Причините за премахването на казармата в България са неизвестни

В никакъв случай обаче не може да става въпрос за държавни съображения, твърди "мислител" от "Обединени патриоти"

Бивши военни поискаха връщане на задължителната военна служба. От Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва предлагат да бъде проведен референдум, на който да се реши въпросът.

Инициативата е била лансирана по време на конференция за доброволната казарма в Казанлък, в която участие взе военният ни министър Красимир Каракачанов.

Доста странно изказване, да не кажем нелепо, по темата направи в студиото на "България сутрин" Bulgaria ON AIR народният представител от "Обединени патриоти" Борис Вангелов.
 "Причините за премахването на казармата в България са неизвестни. В никакъв случай обаче не може да става въпрос за държавни съображения. Дори никой никога не попита българския народ какво мисли за това". Какво да му кажеш на такъв гений? 
Той изрази мнение, че казармата непременно трябва да бъде възстановена. И даде за пример южната ни съседка Гърция, която въпреки тежката иконимическа криза, в която се намираше, успяваше да поддържа наборна военна армия.

"Не всички бивши военни са съгласни с подобен подход за решаване на проблемите на армията. След като България се присъедини към НАТО, се разбра, че за да участва в съвместни операции, трябва да има изключително добре подготвени войници. Наборната военна служба у нас обаче не може да ги осигури", каза бившият военен представител на българия в НАТО ген. Съби Събев.
Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че именно това е причината към днешна дата само 6 държави членки на НАТО да поддържат наборна военна служба. 
"Много страни предпочитат да вложат в подготовката на един отлично подготвен кадрови войник, вместо както би се случило в България - с недостига на средства да разпиляваме ограничения военен бюджет за нещо, което няма да донесе реални обратими способности, които във всеки един момент да могат да бъдат използвани", отбеляза ген. Събев в студиото на Мартина Ганчева.