Сметната палата ще проверява харчовете на премиера и министри

Това решиха народните представители

Сметната палата ще извърши нарочен одит как се харчат обществените пари, които Министерският съвет раздава с постановления. Одитът бе възложен от Народното събрание след предложение на БСП, а решението бе подкрепено от всички 140 депутати, присъстващи в залата по време на гласуването. То мина дори без дебати. 

Става дума за пари, които премиерът Бойко Борисов и министрите му разпределят към министерства, агенции и общини без да са заложени в държавния бюджет за съответната година. Това значи, че харчовете не са минали през санкция от Народното събрание. Законът позволява на правителството да отпуска средства на първостепенни разпоредители с бюджетни средства до определен общ размер от бюджета на държавата за годината.

Сметната палата ще провери всички раздадени пари за периода 10 май 2017 - 31 януари 2018 г. Става дума за раздадени от Министерския съвет над 1,5 млн. лв. Това прави около 5% от бюджета на държавата за 2017 г., изчисляват вносителите на идеята за одит от БСП. Одитът трябва да е готов най-късно до 1 юни 2018 г., решиха депутатите. 

Темата стана актуална, защото след станалите традиционни решения да се раздават средства от Министерския съвет в края на бюджетната година, заради заплахи в протести на старта на Европредседателството премиерът Бойко Борисов обеща и допълнителни 100 млн. лв. на МВР. Парите трябва да бъдат осигурени за заплати. Само два месеца по-рано - докато в парламента се гласуваше бюджетът за 2018 г., средствата за МВР и негодуващите полицаи не бяха заложени.