След 90 години „Албена” на Йовков оживява на сцената на Театъра на армията

Една история за красотата и греха, за дързостта да бъдем различни и порива да намерим себе си

снимки: Иван Дончев

90 години след първата публикация на „Албена“ и 80 години след смъртта на автор й Йордан Йовков, разказът ожиява в спектакъл на Театъра на армията.

Почти век след неговото написване, Албена е определяна като един от най-влиятелните женски образи в нашата литература. „Звънкият й смях”, „походката на кралица” и омайващото женско очарование на Албена не само я отличават от останалите, но я правят по особен начин неповторима. Икона на красотата и невинността, на гряха и смирението, тя продъжава да ни вълнува истински и днес. 

Историята на Албена, пресъздадена от трупата на Театър „Българска армия”, е разказ за една обречена любов, която задава непреходни въпроси:  Каква е цената на това да си различен в едно патриархално общество, за което красотата е грях? Има ли престъпление, ако мотивът за него е любовта? Порок ли е красотата и трябва ли тя да бъде заклеймявана? 

Поставил във фокуса темите за красотата и греха – съдбовно свързани в един женски образ, за дързостта да бъдем различни и порива да намерим себе си извън мярката на „общественото мнение”,  отговори на тези въпроси търси в своя спектакъл „Албена” режисьорът Красимир Спасов.

„Красотата на Албена” и „магичното” й  въздействие върху околните е феномен, инспириран преди всичко от потребностите на колективното желание, от т.нар. „колективно либидо”. Разбира се, изборът на Албена за обект на всеобщо обожание си има своите реални основания -  физическата привлекателност, веселостта й, заразителният смях, свободата й на общуване, нека го наречем – покоряващото лекомислие на красотата. Оттук до съдбоносната греховна стъпка обаче е въпрос само на време… И ужасното се случва”, обяснява своя прочит на историята режисьорът.

Макар сценичната среда, дело  на Красимир Вълканов и костюмите на Мария Диманова да пресъздават с  точност атмосферата в „едно добруджанско село, в годините преди войните”, посланията на автора, които звучат чрез думите на неговите герои, имат същата актуалност и въздействие, както и преди почти век.  

„Събитията в пиесата на Йовков се разиграват в дните на Страстната седмица – дните на мъките Христови. В нашия спектакъл това обстоятелство е от особено значение, то е нещо като нравствен климат, своеобразно мерило за поведението и постъпките на действащите лица”, казва режисьорът.

В ролята на прекрасната и изкусителна Албена се превъплъщава младата надежда Гергана Данданова. Актьорите Асен Кобиларов и Веселин Анчев влизат в кожите на съпруга на Албена - Куцар и нейния любим - Нягул. А в ролята на Сенебирски ще видите Иван Радоев. 

Спектакълът „Албена” може да гледате на сцената на Театър „Българска армия” на 13 и 16 март.